IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът даде старт на съдебната реформа

Депутатите спориха дали ВСС да е постоянно действащ орган и дали да се раздели на два състава

17:35 | 21.01.15 г.
Парламентът даде старт на съдебната реформа

Актуализираната стратегия на съдебната реформа беше приета днес от парламента след бурни дебати. Документът беше гласуван от Народното събрание със 173 гласа "за", четирима против от "Атака" и 18 „въздържали се“, съобщи Dnes.bg.

Основните принципи, на които стъпва Стратегията, са гарантирането на независимостта на съда, превенция на корупцията и формите на нерегламентирано влияние, защитата на правата на човека, управление, основано на знанието, професионалното самоуправление, обществената достъпност на съдебните институции, които да станат открити към гражданите, възстановителните и интегриращите подходи за ресоциализация.

Въз основа на тези принципи в документа се предвиждат мерки за дълбока реформа на органите на разследването, чиято кариера да зависи от резултатите от делата, сериозно участие на съдиите в управлението на системата и повишаване на отговорността и отчетността на прокуратурата. 

Идеята Висшият съдебен съвет (ВСС) да не бъде постоянно действащ орган срещна сериозни критики от депутати не само от опозицията, но и от Патриотичния фронт (ПФ), който стои зад кабинета. Христиан Митев (ПФ) обяви, че по принцип обединението стои зад документа, но в същото време не смята, че ВСС не трябва да е постоянно действащ.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък се обяви и против идеята  ВСС да се раздели на две колегии (б. р. - на съдиите и на прокурорите) . „Кое налага това? Ако целта е да  заменят едни членове на ВСС с членове от своята политическа квота, това е партийна самоцел, било то и от четирипартийния формат на управлението“, отправи упрек той. Местан припомни, че основите на съдебната система са заложени в Конституцията.

„Тази стратегия може да определи много приоритети, но преди това ясно да посочи, че реализирането им е от компетенцията на промени в Конституцията и Велико народно събрание, но не може от името на върховенството на закона да стъпчем върховенството на закона“, настоя той.

Правосъдният министър Христо Иванов обяви, че има визия какво трябва да се направи и той лично ще работи за максимално мнозинство в парламента, ако се наложат промени в Конституцията заради ВСС.

Според Четин Казак от ДПС документът не е прецизен и не е бил достатъчно консултиран с професионалните среди, което се доказва и от факта, че главният прокурор Сотир Цацаров също имал забележки към него.

Лидерът на БСП Михаил Миков определи актуализацията на стратегията като доста противоречив документ. „Тази дискусия не беше нужна в този момент, предишната беше приета през 2010 г. по време на първото управление на ГЕРБ и никой не пита какво се изпълни от нея“, припомни той. Според него се прави опит да се имитира някаква дейност и загриженост, а документът е отворен и декларативен. Миков също се обяви против ВСС да не е постоянно действащ и да се разделя на две колегии и поиска да се засили ролята на Инспектората, както и да се завишат изискванията към магистратите, които кандидатстват за ръководители.

Вицепремиерът Меглена Кунева коментира пред депутатите, че вероятно всички искат перфектна съдебна система. Тя обаче припомни старата максима, че перфектното е враг на доброто. „Да направим една добра съдебна система“, поиска Кунева и призова депутатите да имат усещане за спешност.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев предупреди, че би било опасно реформата да се разглежда като реформа на кабинета.

От БДЦ пък обвиниха реформаторите, че целта им е да спечелят политически дивиденти и да си назначат свои хора, макар че проблемът на съдебната система е друг. „Ще се опитате да ни излъжете, защото имитирането на реформи е това, което със сигурност владеете“, заяви Стефан Кенов от БДЦ.

От „Атака“ бяха против стратегията, защото според тях, както обясни Явор Нотев, тя няма да изведе съдебната система от проблемите, в които е затънала.

В крайна сметка ВСС ще има две професионални колегии - съдийска и прокурорска, но запазва стария си статут на постоянен орган, съобщи БНР. Според правосъдния министър приетата стратегия няма да промени очакваните негативни оценки в скорошния доклад на Брюксел. „Надявам се, че колегите ще го отразят, но не очаквам това да промени тона на доклада. Тонът на доклада е тон на това, което всеки български гражданин вижда. Съдебната система е нереформирана и не работи достатъчно добре. Тя има своите проблеми и те не са решени. Това, че ние днес сме приели една заявка, не променя този факт. Това не е реформата. Това е стъпка към консолидация около необходимостта от реформа, но самата реформа предстои“, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още