IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарната екокомисия отхвърли ветото върху Закона за околната среда

Депутатите гласуваха НС пак да разгледа проекта, който предвижда отпадане на двуинстационното производство във ВАС

13:33 | 07.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Депутатите от парламентарната екокомисия обсъдиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за околната среда и гласуваха проектът отново да влезе в пленарна зала. Народните представители от ГЕРБ и Обединени патриоти подкрепиха заложеното в проекта отпадане на двуинстационното производство във ВАС при обжалване на решения за инфраструктурни обекти.

Колегите им от БСП застанаха зад мотивите във ветото и искаха да се организира обществен дебат в комисията, но, в крайна сметка, с 11 гласа „за“ и пет „против“ проектът предстои да бъде разгледан от Народното събрание.

Двуинстационното производство е необходимо, за да не се допускат прибързани грешки, които биха създали проблеми за околната среда и цели региони, заяви социалистът Румен Георгиев.

След спор между БСП и ГЕРБ доколко са състоятелни мотивите на президентското вето, Петър Петров от НФСБ заяви, че гражданите искат страната да се развива и да си повишат доходите. Законът според него трябва да бъде приет, за да осигури условия за икономически растеж на страната. 

Атанас Костадинов от БСП отговори, че за хората по-голям е проблемът с липсата на справедливост.

Законът е балансиран и в регионите трябва да се реализират големите инфраструктурни проекти, коментира Борис Ячев от Патриотите.

Представители на работодателските организации и Камарата на строителите, които също присъстваха на заседанието, настояха екооценките да се обжалват по облекчена процедура.

Председателят на комисията Ивелина Василева изтъкна, че облекченото обжалване на една инстанция важи само да актове на министъра на околната среда, но не и за процедурите, през които преминава един инфраструктурен обект, докато стане с национално значение.

Тя настоя, че законът е в съответствие с българското и европейското законодателство.

Целта е да се ускори реализацията на обекти с национално значение, които често се финансират от ЕК, каза тя пред депутатите и припомни, че сме във втората фаза на програмния период 2014 – 2020 и сроковете за строителство изтичат. По думите й изключенията са с тесен характер и се преодоляват рисковете от злоупотреба с право и от безкрайно обжалване.

Ивелина Василева заяви по-късно пред медиите, че в проекта на управляващите е заложено в срок от 6 месеца съдът да се произнася по жалби срещу решения, свързани с екологичните процедури. В рамките на един месец след последното заседание магистратите ще оповестяват решението си.

В проекта на БСП се предлага обжалване на две инстанции (както досега), а съдът да се произнася в рамките на три месеца. Това обаче според Василева създава рискове тези срокове да не бъдат спазвани или пък, ако бързо трябва да се произнесе съдът, да няма време да навлезе детайлно в казусите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още