IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат безлихвени заеми на общини с финансови корекции по европрограми

Ще се санкционират финансово и ведомства, ако заради институциите са загубили евросредства по проекти, обясни Томислав Дончев

10:38 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Отпускат безлихвени заеми на общини с финансови корекции по европрограми

Общините, които имат финансови корекции по оперативни програми през последната година, ще могат да кандидатстват за безлихвен заем от държавата. Така правителството ще помогне на местните власти, които са в критично състояние заради наложените плоски корекции по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", както и забавеното усвояване на еврофондовете, информира в. „Стандарт“.

Това е една от първите стъпки за налагане на нов, по-справедлив механизъм за плащане на направените и санкционирани от Брюксел грешки при усвояване на еврофондовете, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

До седмица-две към Министерския съвет, под ръководството на Дончев, ще заработи Методически съвет. Той ще трябва да изработи справедлив механизъм за плащане на наложените финансови корекции. До момента санкциите бяха за сметка на бенефициентите по програмите, най-често общините. Грешките обаче не са изцяло по тяхна вина, уточни Дончев. Част от корекциите през последните години от страна на ЕК наистина се дължат на грешки на местните власти при възлагане на процедурите.

Друга част от проблемите обаче са заради "смесени критерии" в обществените поръчки. Това означава, че при обявяването им възложителите са се съобразявали с действащото към момента национално законодателство, което впоследствие обаче е променено и синхронизирано с европейското.

В други случаи пък решението за избор на изпълнител е взето от КЗК или ВАС, а не от възложителя, обясни вицепремиерът. През последната година станахме свидетели и на финансови корекции, наложени вследствие на политическа репресия, допълни Дончев. Затова и работата на Методическия съвет ще е да направи корекциите по-справедливи. Резултатите от работата му ще бъдат факт до три месеца, обясни Дончев.

Ако за нередностите или пропуските е виновен управляващият орган на програмата, а не бенефициентът, корекцията ще е за сметка на министерството или друго отговорно ведомство. Трябва да плаща този, които е виновен, категоричен бе вицепремиерът. Така общините, които не са допуснали нарушения, а са санкционирани, няма впоследствие да връщат безлихвените заеми, а те ще се взимат от бюджета на отговорните ведомства.

До момента държавата отпускаше безлихвени заеми единствено на общините, които имаха финансови проблеми заради КТБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още