IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OTP с рекордни провизии, печалбата след данъци на Банка ДСК с 2% ръст

Делът на просрочените заеми на Банка ДСК се е повишил до 9,5% от 7,9% през първото тримесечие

11:48 | 13.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
OTP с рекордни провизии, печалбата след данъци на Банка ДСК с 2% ръст

Най-голямата унгарска банка - OTP, обяви, че е била принудена да увеличи провизиите си за покриване на евентуална бъдеща загуба до рекордно ниво заради влошаването на кредитното си портфолио, съобщи Financial Times.

Консолидираната печалба след данъци на банката е намаляла с 35% до 27,4 млрд. форинта (125 млн. долара) за второто тримесечие на годишна база. Лошият резултат се дължи на това, че банката е била принудена да налее 45 млн. долара в подразделението си в Черна гора след отчетената там загуба за първото полугодие в размер на 13 млрд. форинта.

В България OTP е собственик на Банка ДСК, която има печалба след данъци от 4,7 млрд. форинта (близо 33 млн. лв.) за второто тримесечие, или ръст от 2% на годишна база. Делът на просрочените заеми на Банка ДСК се е повишил до 9,5% от 7,9% през първото тримесечие и 5,7% през второто тримесечие на 2009 г.

Делът на просрочените заеми в портфолиото на OTP е нараснал от 10,7% до 12,4 на сто на тримесечна база заради липсата на растеж в кредитирането и поевтиняването на форинта.

Провизиите на банката през второто тримесечие възлизат на 96 млрд. форинта. Зам.-главният изпълнителен директор Ласло Бенчик е посочил, че очаква делът на просрочените заеми да продължи да расте, докато кредитната активност на банката не започне да се увеличава.

Новото унгарско правителство забрани отпускането на нови ипотеки в чужда валута. Съществуващото портфолио на OTP от заеми в чужда валута обаче остава голям проблем, като представлява 47% от потребителските кредити и 66% от корпоративните.

Форинтът се оказа под натиск, след като миналия месец Международният валутен фонд се оттегли от разговорите относно бюджета на новото правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Забранили им да дават ипотеки в чужда валута ??? Що ли ...Щото ще се срине форинта им още повече за да набълбукат чуждите банки ... хахахах . Хитър ход да се оправят ... да го ду--т чужденците дето са се излъгали да инвестират във форинти. Ама ДСК що не спре с даването на заеми в друга валута и започне да дава във форинти ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още