IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново временни проблеми с тол системата

Шофьори имат затруднение със закупуването на маршрутни карти, а жители на плевенски села излязоха на протест

09:36 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Само ден след като бе въведена официално, тол системата отново затрудни шофьори и превозвачи. Бизнесът получи гратисен период до 27 март, в който камионите могат да пътуват без бордови устройства и GPS тракери, а отчитането ще става с маршрутни карти. Конзолите за продажба обаче не работеха в продължение на няколко часа тази сутрин, съобщи bTV.

От репортажа става ясно, че шофьори, влизащи в България, не са знаели как да процедират, защото ако продължат без маршрутна карта ги грози глоба. От пункта на продажба на винетки на „Калотина“ не са успели да дадат отговор защо системата не работи. Обяснили само, че е извън строя от няколко часа и изписва грешка.

В ефира на БНТ председателят на УС на АПИ Георги Терзийски обяви, че в момента се извършва ъпдейт на толсистемата. Този ъпдейт е започнал след 6 ч., за да се използва смяната на митническите екипи. Терзийски увери, че по негова информация всеки момент трябва да се възстанови възможността шофьорите да купуват маршрутни карти. "В момента се ъпдейтва цялата система, осигурили сме възможност да пропуснем шофьорите на граница и мобилните екипи на контрола във вътрешността на страната да дадат възможност на шофьорите да купуват маршрутни карти от нашите търговски канали", допълни той. 

Той призова потребителите за малко търпение, като увери, че системата ще стане по-удобна за тях. 

Междувременно жители на плевенски села излязоха на протест срещу тол системата. Те са недоволни от разположението на камерите, засичащи автомобилите в населените места и смятат, че ще бъдат снимани и глобявани без да излизат от селата си.

Хората се заканиха да блокират важни пътища - Плевен-Русе, край с. Гривица и Плевен-Ловеч, край Брестовец.

 „Жителите на 8 населени места не желаят да има винетка до тях. Искаме яснота. Хората се информират по социалните мрежи и по камерите, които са сложени точно на табелата за Брестовец. Те смятат, че устройствата снимат за винетка и ще получат актове. Лошото е, че камерата е сложена точно на табелата, а хората, които искат да стигнат до имотите си, трябва задължително да минат под нея”, обясни Радослав Иванов, председател на Сдружението на българските общини, цитиран от Нова телевизия.

Представителят на  BG Toll Даниел Йорданов потвърди, че има камера, разположена в рамка над село Брестовец. „Тя е разположена в населено място, поради което снимките, които се генерират от нея, няма да бъдат използвани за издаване на електронни фишове”, успокои той, но допълни, че хората, които пътуват по отсечката трябва да имат електронна винетка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още