IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново стачка в мина "Черно море"*

Над 40 служители отказват да излязат от рудника

10:16 | 17.12.14 г.
Отново стачка в мина "Черно море"*

Миньорите в мина "Черно море" – Бургас отново стачкуват. Нощната смяна от 43-ма души заяви, че няма да излезе от рудника, докато не получи парите си, съобщи БНР. 

Този път стачката е без предупреждение, а причината е, че работниците трябвало да получат заплати на 15-и декември, но това не се е случило.

Последното плащане е било през октомври, когато те са получили аванс по 350 лева. Мината е длъжник на енергодружества и частни фирми.

„За съжаление, за пореден път има подигравка от страна на нашите държавници с миньорския труд“, каза синдикалният лидер в мината Чавдар Миколашев.

„Идват празници и хората останаха без пари. В момента са 43-ма, на 250 метра под земята, фактически от нощната смяна са влезнали и са останали. Другите са отвън, те просто няма и как да влязат, защото много хора няма как да се струпат на едно място. Сега се сформира група, която ще им занесе храна и вода. Исканията са ясни – хората си търсят това, което са заработили, не искат някакви подаяния, не искат нещо даром“, обясни синдикалистът.

През септември десетки миньори от мина "Черно море" останаха близо две денонощия под земята.

Липсата на пари за заплати във въгледобивния сектор е заради неуспешните усилия на НЕК да се издължи на топлоцентралите, които на свой ред дължат пари на мините.

Междувременно организацията на КНСБ в дружеството информира, че след оказания синдикален натиск „Топлофикация Сливен“ ще преведе днес на „Мина Черно море – Бургас“ 360 хил. лв., с които ще бъдат изплатени остатъкът от заплатите на миньорите за октомври и аванс от 550 лв. на човек за ноември.

Синдикатите настояват за стабилизиране на енергийния сектор в страната, за да не се повтарят подобни случаи.

*Новината е допълнена в 12.55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още