IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отливът на руски и украински туристи ще е по-слаб, вярват експерти

Изоставането при ранните записвания на туристи от Русия и от Украйна в началото на годината вече е наваксано с около 20%

14:03 | 12.05.15 г.
Отливът на руски и украински туристи ще е по-слаб, вярват експерти

Спадът на руските и украинските туристи у нас няма да бъде толкова голям, колкото очаквахме, заявиха на пресконференция Димо Желев, Антон Пенев и Радомир Русев - организатори на предстоящата туристическата конференция "Travel Academy", цитирани от БТА.

Изоставането при ранните записвания на туристи от Русия и от Украйна, което имахме в началото на годината, вече е наваксано с около 20 процента по прогнозни данни, посочиха експертите.

Те определиха въвеждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) като изключително важно, тъй като по думите им това е единственият вариант да има ясна статистическа информация за броя на туристите в България и реализираните нощувки.

Появи се информация, че при несъздаването на такава система държавата може да бъде ощетена с 300 млн. лв., но нашите анализи показват много повече. Немалко пари се спестяват от част от бранша под формата на различни данъци и такси с неотчитането на всички нощуващи в хотелите туристи, посочи Димо Желев.

Експертите изразиха и негативна оценка за идеята за въвеждането на ваучери за почивка.

Според тяхна онлайн анкета 21 процента от сектора отчитат приблизително същия брой резервации за първото тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на миналата година, а 27 на сто - повече. За 34 процента резервациите са по-малко. Проучването е направено между 256 души в периода 12 април - 11 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още