IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха над 10 млн. лв. в офисите на хотелите „Маринела“ и „Марица“*

През нощта се е наложило спешно съдействие от БНБ за осигуряване на броячни машини

15:00 | 01.09.18 г. 5
<p>
	<em>Иван Гешев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Иван Гешев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, от порядъка на над 10 млн. лева. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Това каза на брифинг в Специализираната прокуратура зам.-главният прокурор Иван Гешев за вчерашните акции в хотели в Пловдив и София, предаде Агенция „Фокус“.

„Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България“, коментира той. „Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от Българска народна банка (БНБ) през нощта за осигуряване на броячни машини“, посочи Иван Гешев.

По думите му сумите са  потресаващи. „Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума“, обясни той и уточни, че парите са намерени в домове, хотели, офиси и банки.

Гешев разясни още, че последното претърсване е приключило рано сутринта, като е бил иззет луксозен автопарк. Тепърва ще се провежда разследване как са придобити тези коли, но по първоначални оценки стойността им възлиза на близо 10 млн. лв.

Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от тях за участие в организирана престъпна група, а шестото е с обвинение за пране на пари. 

Издадена е европейска заповед за арест на бизнесмена Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела във връзка с участие в организирана престъпна група за данъчни измами, каза още Гешев, цитиран от БНР. За 72 часа е задържан синът им Вълчо.

Investor.bg припомня, че Специализираната прокуратура започна вчера следствени действия в офиси в столичния хотел „Маринела“ и в пловдивския хотел „Марица“, като бе уточнено, че офисите са ползвани от физически и юридически лица.

Действията са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, чрез подправяне на данъчни документи, уточниха от прокуратурата.

Установено е, че в периода 2017 – 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци“. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения.

„Никой не може да бъде обявен за виновен, преди произнасянето на съда”, пише в официалната позиция на хотелиерската група „Виктория груп”, която беше разпространена до медиите. Двата хотела, в които се проведе спецакцията са част от холдинга.

„Презумпцията за невинност е основен принцип в наказателното право, прогласен в защита на правата на всеки човек”, пише в официалната позиция. По време на българското европредседателство хотел „Маринела” беше едно от местата, където бяха настанявани делегатите. В позицията на „Виктория груп” пише още, че те са спечелили обществената поръчка съвсем законно. „Хотелските услуги по настаняването на делегатите бяха възложени на хотел „Маринела” въз основа на законово проведена процедура за възлагане на обществена поръчка със същия предмет. Хотел „Маринела” беше единственият участник, който отговори на всички изисквания”, сочи официалната позиция.

*Статията е обновена с позицията на „Виктория груп”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
ivs
преди 5 години
Ами прости на китайците и се усети, че приходите му ще намалеят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 3
PetraV
преди 5 години
Така е, Баценка сега ги подкарва подред-всичките дето не са му се издължили и не са си платили "данък спокойствие". Не стига, че благодарение на него развиват бизнес и печелят, ами и не щат да се изължат. Домуса кога и него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 3
kolojiko
преди 5 години
Баценка се върна към основната си дейност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Тук 100% някои са си прибрали по 1 пачка. И тоя да не е наркобарон? Само те държат подобни суми в брой. Дори това е много за нашите стандарти. Каква ли глупост ще изръси, за да се оправдае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още