IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отговор за обезщетение по мярката 60/40 трябва да има до 10 дни

Заявлението трябва да се подава онлайн, съветва адвокат Лили Стефанова

13:35 | 22.04.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мярката 60/40 беше до известна степен променена спрямо първоначалния ѝ вариант, като бяха взети предвид коментарите на бизнеса по отношение на осигурителните вноски. Към настоящия момент държавата покрива 60% от осигурителния доход и 60% от осигуровките. Важно е също, че беше отменен крайният срок за кандидатстване по програмата. Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria адвокат Лили Стефанова.

"Желаещите да се възползват от мярката работодатели подават заявление в бюрото по труда. Заявлението се придружава от списък със служители, за които се иска подпомагане, както и от заповедта за прекратяване на дейността на фирмата", съветва адвокатът и напомни, че мярката е насочена безусловно към секторите, които са директно засегнати от кризата, и при определени условия за фирми, които са отчели спад на оборота."

Тя обясни, че за сектори като здравеопазване, земеделие и образование се предвиждат други механизми за обезщетение.

"Препоръчително е заявлението да се подава онлайн. То може да бъде намерено на сайта на Агенция по заетостта и е лесно за попълване", съветва Лили Стефанова.

Тя уточни, че документите се разглеждат в срок до 7 дни от комисия, която извършва оценка. "След това има нов срок от 2 дни, в който се уведомяват поискалите обезщетение дали са одобрени по мярката", допълни тя.

"За безлихвен кредит в размер до 4500 лева могат да се възползват служители в трудови правоотношения, които заради неплатен отпуск, са спрели да получават доходи, както и самонаети лица", обясни процедурата адвокатът и напомни, че тази мярка е предназначена само за физически лица.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още