IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От ГЕРБ се готвят за до 5 месеца дебат по проекта за нова Конституция

От партията категорично отричат твърденията, че са се насочили към искане за ВНС, за да печелят време

10:21 | 26.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Надявам се колегите от ВМРО да размислят, защото предложенията, които имат, могат да бъдат приемливи и неприемливи. Но каква е цената? Цената е да имаме нова Конституция, върху която да работим. Това каза в ефира на БНТ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"След като съберем 120 подписа, за да направим своето предложение за нова Конституция, ще продължим да разговаряме с групите, има много групи, които ще имат предложения. Този проект ще е основа за нова конституция. Тези 400 човека ще бъдат избрани да работят по цяла конституция, а не за определени глави", каза още тя.

"Нека съберем подписите и тогава в тези от 2 до 5 месеца, в които може да се дебатира, да се правят предложения. Ние още не сме изчистили процедурата. Дали ще минава през правна комисия, дали ще минава през нова комисия.

Призовавам колегите - нека преосмислят решението си. Те имат политическата воля. Да, имаме проект, той не е съвършен, никога не сме казали, че е такъв. Всичко зависи от народните представители", каза председателят на НС.
Провели сме разговори с коалиционните партньори, очакваме разговори с независимите представители. ДПС не са решили дали да влязат в този разговор, БСП нямат желание, но пък има отделни народни представители, които могат да подкрепят предложението. Има отделни народни представители, които в частни разговори са заявили подкрепа, обясни Караянчева. 

До 2 септември предстоят още разговори. "Воля" искат да преосмислят позицията си, за да могат на 2-ри септември сутринта да я заявят. Не съм говорила с колеги от ДПС, г-жа Дариткова се е чула с техния председател, нямаме дата за разговор с тях, очакваме да заявят позиция", каза още Караянчева.

Междувременно председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви в ефира на bTV, че рестарт на държавата може да се получи, но не чрез служебно правителство. По думите ѝ президентът Румен Радев дискредитира Народното събрание. Дариткова посочи, че ако се съберат 120 подписа на депутати, за да започне парламентарен дебат върху проекта за нова Конституция, те ще организират широка обществена и експертна дискусия за предлаганите промени.

Председателят на ПГ на ГЕРБ уточни, че партията ще се съобрази с част от исканите конституционни промени от коалиционните им партньори – „Обединени патриоти“. Относно приложенията на ВМРО за увеличаване на президентските правомощия, връщането на наборната служба, задължителното гласуване и образователния ценз – Дариткова посочи, че не са поемали ангажимент за записването им в първоначалния проект, защото имат нужда от широко обществено обсъждане.

Ако няма подкрепа за промени в Конституцията, ГЕРБ ще вземе своите решения, обяви от своя страна председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

В предложенията си за нова Конституция ГЕРБ се е съсредоточила върху области, които са критични, допълни тя.
Става въпрос за съдебната система, където могат да се допълнят и променят още много неща, с цел постигане на конституционна независимост на съдебната система. Има и няколко предложения, към които всички български граждани заявиха подкрепата си на референдума преди няколко години”, допълни още тя.

По нейните думи вчера при консултациите с отделните партии е било уточнено, че това, което е внесено до момента, е минимално, а смисълът е бил да се повдигне въпросът за ВНС и нова Конституция.

Стоянова категорично опроверга обвиненията, че ГЕРБ са се насочили към ВНС, за да печелят време.

На въпрос дали от ГЕРБ провеждат неофициални разговори с вътрешната опозиция в БСП Стоянова посочи: „Категорично заявявам, че не водим никакви задкулисни разговори, с когото и да е било. БСП като отговорна политическа сила е добре да проведе дебата в своите структури и да вземе решение”, обясни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още