IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2014 г. ново кръстовище на две нива облекчава трафика в столицата

Преминаването през булевардите "България" и "Акад. Ив. Гешов" ще става за две минути в най-натоварения час на деня

16:27 | 27.02.13 г. 3
<p>
	<em>Любомир Христов представя проекта за кръстовището на две нива при булевардите &quot;Иван Ев. Гешов&quot; и &quot;България&quot;. </em>Снимка: <em>БТА</em></p>

Любомир Христов представя проекта за кръстовището на две нива при булевардите "Иван Ев. Гешов" и "България". Снимка: БТА

От тази есен започва строителството на кръстовището на две нива на бул. „Акад. Ив. Гешов" и  и бул. "България". Обектът се очаква да бъде напълно завършен до лятото на следващата календарна година. Това съобщи днес в Столичната община зам.-кметът на София Любомир Христов, който представи проекта заедно със Сергей Стойков, директор на дирекция "Инфраструктурно строителство" към фирмата изпълнител - "Балканстрой" АД, предаде БТА.

Според изчисленията на Христов и Стойков през кръстовището в най-натоварената часова зона ще може да се преминава за около две минути.

Стойността на проекта е близо 22,5 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 230 дни от датата на сключването на договора с изпълнителя. Средствата са осигурени от Столичната община и от Европейската инвестиционна банка, като сумата вече е налична, посочи зам.-кметът Христов.

Кръстовището представлява стоманобетонна конструкция - масивна централна колона, за която са закачени стоманобетонни въжета, които държат второто ниво на кръстовището. Въпросната колона е проектирана да бъде с диаметър 2,5 метра и ще стъпва в подлеза, поради което някои от помещенията там ще трябва да бъдат премахнати.

"По всяка вероятност няма да бъдат засегнати търговски помещения по време на строителната дейност", уточни  Стойков. Той обясни, че целият подлез ще бъде използван като вестибюл за бъдещата метростанция.

Движението по горното главно ниво на кръстовището ще е кръгово и в две ленти, като на долното ниво ще бъдат забранени левите завои. Именно по този начин преминаването ще става за две минути, посочи Стойков.

Двулентово ще е и движението на входовете и изходите към кръговото движение. Вътрешният диаметър на кръга ще бъде 45 метра, външният-65 метра.

От фирмата изпълнител на проекта уверяват, че ще бъде направено всичко възможно, докато трае работата по обекта кръстовището на бул. "България" и "Гешов" да не бъде затваряно дори за ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
SA
преди 11 години
Investor, излагате се с тая снимка от миналата година. Можехте да пратите някого днес на представянето или да поискате снимки от ваши колеги.Ето как ще изглежда.http://infrastructure.bg/shimg/zx480_2011863.jpgПълно малоумие е. Два от най-натоварените булеварди - единият ще се спира със светофар, а другият - с кръгово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 11 години
Може би са включили цялата бетонна конструкция в тези 5 метра, защото самите ленти са от 3.00 до 3.75 метра широки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
theforce
преди 11 години
Браво, там е една от невралгичните точки на столичния трафик.Само тази графика явно не е финалния проект, понеже нито има "централна колона с диаметър 2.5м", нито платната могат да бъдат широки по 5 метра (65м - 45м = 20м за 4 платна?).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още