IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2 май влиза в сила по-висока първоначална такса в такситата

Пред Българския институт по метрология се извиха големи опашки от чакащи за претарифиране на таксиметровите апарати

14:44 | 31.03.21 г.
<p>
	<em>Снимки:&nbsp;<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След 2 май всички таксита в България трябва да работят по нова тарифа, след като транспортното министерство направи нормативни промени. Увеличението се отнася само за първоначалната такса. Тя започва от 1,54 лева през деня и 1,76 през нощта.

За сравнение, текущата минимална такса за деня е 70 стотинки. Глобата за водачите при неспазване на разпоредбите е до 1000 лева.

Засега само част от такситата возят на по-високите тарифи, съобщи Нова ТВ.  Една от причините е, че първо е необходимо препрограмиране и настройка на апаратите в автомобилите, което става само в лицензирани места. В София това се прави единствено в Българския институт по метрология.

От бранша обясниха, че проверките на апаратите са задължителна процедура, за да е сигурно, че няма да има ощетени клиенти.

„В метрологичния пункт се извършва държавната проверка за съответствие – дали всички тези тарифи и такси отговарят“, обясни Кирил Ризов от Съюз „Такси”.

Кратките срокове за претарифиране на таксиметровите апарати доведоха до образуването на големи опашки от чакащи.

Сред големите градове засега без промяна в цените на таксиметровите услуги са Благоевград, Шумен, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. В Сливен, както и в столицата първоначалната тарифа вече е скочила двойно.

Засега цената на километър пробег остава без промяна, което кара шофьорите да вярват, че до отлив на клиенти няма да се стигне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още