IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осигурителните прагове за 39 бранша растат средно със 7,8%

Споразуменията обхващат по-малко от половината дейности, за които се определят минимални осигурителни доходи

17:54 | 02.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Осигурителните прагове за 39 бранша растат средно със 7,8%

Средно със 7,8% ще се повишат минималните осигурителни доходи през 2016 г. за икономическите дейности, в които работодателите и синдикатите вече постигнаха споразумения, съобщи БСК.

Документите, внесени в социалното министерство, посочват конкретни стойности за деветте квалификационни групи професии в 39 бранша. По данни на Националния осигурителен институт (НОИ) към април 2015 година в тях на трудов договор работят общо 956 075 души.

Социалните партньори са се договорили за още две икономически дейности – „Горско стопанство“ и „Хотелиерство, ресторантьорство, туристическа агентска и операторска дейност“, но точните данни за тях все още не са огласени.

Засега най-голям е скокът в праговете за заетите в производство на мелничарски и нишестени продукти – 18,1%. Там средният осигурителен доход се увеличава с повече от 100 лв. и става 698 лв.

Сериозен е ръстът също при пощенските и куриерските дейности – 17,6%. Въпреки това обаче там средният праг догодина ще бъде едва 427,60 лв.

Двуцифрени са увеличенията също в производствата на дървен материал и мебели, на изделия от слама, на хартия и картон, на електрически съоръжения, както и във всички видове строителство.

Постигнатите споразумения обхващат по-малко от половината икономически дейности, за които се определят осигурителни прагове.

Засега не се очаква договореност между социалните партньори в сферата на производството на безалкохолни напитки, минерални и други бутилирани води. Вчера Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки разпространи становище, в което аргументира отказа си да приеме исканията на синдикатите за ръст през следващата година.

В същото време работодателите са приели изцяло синдикалните предложения в икономическите дейности „Производство на мелничарски продукти, нишесте и нишестени продукти“, „Производство на готови храни за животни“ и „Производство и преработка на месо от домашни птици“.

Социалните партньори в икономическите дейности, за които все още няма постигнато съгласие, имат възможност да се договорят до 10 септември. След тази дата социалният министър ще реши дали да упражни правото си за административно увеличение на праговете в дейностите без споразумения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още