IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осигурени са 500 хил. лв. за извънредния труд на полицаите

В края на юли кабинетът одобри други 1,5 млн. лв. за разплащане на допълнителни часове във връзка с протестите

12:40 | 04.09.13 г.
Осигурени са 500 хил. лв. за извънредния труд на полицаите

Намери се решение по проблема с изплащането на извънредния труд на полицаите, които са били част от охраната и опазването на обществения ред по време на протестите.

Зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов съобщи, че служители, които заради простестите са изработили повече от законовия обем часове, ще получат заплащане за инзвънредния си труд под формата на парична награда, съобщи агенция „Фокус”.

По закон всеки полицай има право на не повече от 50 часа извънреден платен труд.

"Тъй като нямаме никаква друга възможност легално да възмездим този труд над 50 часа ръководството на МВР взе решение полицаите да бъдат наградени. За целта са осигурени средства от 500 хил. лв. и тези средства са разпределени пропорционално, според часовете над 50 отработени", обясни зам.-министърът.

Маринов утони, че сумите ще бъдат изплатени на полицаите на 10 септември.

Той коментира, че по време на проведени срещи със синдикатите се е стигнало до договорката да бъде вдигнат  платения извънреден труд от 50 на 70 часа. "Така ще имаме законно основание да плащаме до 70 часа извънреден труд. Но нашата цел да е да сведем до минимум извънредния труд ”, каза още зам.-министърът.

Припомняме, че в края на юли правителството одобри допълнителни бюджетни кредити в размер на 1,5 млн. лв. по бюджета на Министерството на вътрешните работи (МВР). Средствата трябваше да бъдат отпуснати на ведомството, за да се разплати за извънредния труд, дължимите осигурителни вноски и разходи за организиране на охраната и опазване на обществения ред във връзка с протестите. Тогава стана ясно, че те ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още