IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 19 нови случая на коронавирус у нас

Общият брой на заболелите е 884, а 161 души са излекувани

08:30 | 19.04.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

19 са потвърдените случаи на коронавирус през изминалата нощ у нас, от които осем души са настанени в болница, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и началник на ВМА по време на редовния си сутрешен брифинг.

Това е ръст с 2,2%. Така общият брой на заразените с вируса у нас стават 884, от които 689 са активните случаи. До полунощ са направени общо 26 417 теста в страната, като само вчера са извършени 500 PCR теста, има и много проби, извършени с антителни тестове.

От новопотвърдените случаи 11 са в София, като двама души са настанени във ВМА, а 1 – във Втора градска болница. Амбулаторни са 8 случая. В Сливен са настанени трима пациенти, като и двете болници в града работят.

Няма новозаразени сред медицинския персонал, каза ген. Мутафчийски. Най-много са заразените медицински служители в София – 37, следват Видин с 9, Бургас с 6 и Пловдив с 4, уточни той.

161 души са излекувани от коронавирус у нас до момента, като за денонощието има още осем излекувани - петима в "Пирогов" и трима във ВМА. Делът им сред общия брой на заразените е 18,2%. Сред излекуваните има и осем деца. Средната възраст на излекуваните от вируса пациенти е 48 години, от тях 102 са мъже, а жените са 59.

През изминалия ден има един починал пациент в „Пирогов“ на 60 години с тежки придружаващи заболявания, с което общият им брой става 42. Средната възраст на починалите е 64 години. 246 души са настанени в болници в страната, от които 35 са в интензивно отделение.

В София има общо 521 случая, от които 138 души са болница, а 23 са настанени в интензивни отделения. 

Генерал Мутафчийски съобщи, че в Европа само Словакия има по-ниска смъртност от страната ни. „Швеция има в пъти по-висока смъртност, да не говорим за големите огнища като Италия, Испания, Великобритания Германия. Дори на Балканския полуостров ние имаме четири пъти по-ниска смъртност, отколкото в Северна Македония“, допълни той.

До момента са взети проби от 20% от водачите в градския транспорт в София, очакват се резултатите от тях. Един на всеки 1000 души у нас е тестван за коронавирус. През последната седмица Министерството на здравеопазването е открило още 18 лаборатории.

Ген. Мутафчийски посочи, че очаква повишаване на заболеваемостта заради големия брой хора, които напуснаха столицата за великденските празници или не спазват препоръките за физическо дистанциране. "Гражданите се вслушаха в призивите не само на щаба и на правителството, но и на самите свещеници, които отправиха послание към тях да си останат вкъщи на Великден. Големите ни опасения, че църквите ще станат източник на зараза не се оправдаха, но всичко останало ще даде отражение", допълни той. 

Д-р Ангел Кунчев съобщи, че са подготвени заповедите, с които от следващата седмица ще бъдат възобновени женските и детските консултации и изпълнението на националния имунизационен календар. Това ще се случва само в определени дни, за да няма смесване на потоците, уточни той. Свижданията в болниците обаче няма да бъдат възобновени. 

"Това е знак за постепенното възстановяване на дейността на болниците, както и на плановата им дейност, която поетапно ще се възобнови", посочи д-р Кунчев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
кви маски бе , тия палячовци трябва в скафандри да се появяват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Браво,така се дава пример с маските напред.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
това театро кога ше свърши ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
крас
преди 3 години
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !Може ли поне на този ден да ни спестите срещата с тези "СПАСИТЕЛИ" от снимката?! Може ли поне на този ден да спрете с това МЕДИЙНО ОБЛЪЧВАНЕ, която парализира в хората всичко дори и ВЯРАТА им в техния БОГ ?!!На кого да се кланяме?! На кого да палим свещи ?!!На ХРИСТОС или на Мутафчийски и щаба му сред който липсва един специалист, и благодарение на който СПРЯ НОРМАЛНОТО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ЦЯЛАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА?!Оказа се, че всички планови ОПЕРАЦИИ и ИСЛЕДВАНИЯ свързани с КОРОНАРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ остават под въпрос защото спорад генерала от кербала и финансиста Кирчо Ананиев има само един проблем заради, който може да бъде унищожено всичко - И ИКОНОМИКА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. Не коментирам как ВСЯВАНЕТО НА СТРАХ се отразява на ТИМУСА и произвежданите от него Т - ЛЕФКОЦИТИ , които водят борбата в човешкия организъм с атакуващите го вируси и бактерии. Тази медийна истерия води до СТРАХ и нарушаване на функциите на ТИМУСНАТА ЖЛЕЗА , а от там и на създаванит от нея Т - ЛЕФКОЦИТИ поддържащи нивото на нашата ИМУННА СИСТЕМА в състояние да се справя с всякакви вируси и бактерии. КОГАТО СВЪРШИ ИСТЕРИЯТА С ТОЗИ НАСАЖДАН НИ НЕПРЕКЪСНАТО УЖАС , ЩЕ ИМАМЕ ЕДНИ ОРГАНИЗМИ СЪС СРИНАТА ИМУННА СИСТЕМА, които ще са уязвими на най елементарни вирусни атаки. Не разбирам тези от снимката осъзнават ли това което правят с техните МУНДИРИ или вече в тях е започнало да говори чувството на божественост пред която СПАСИТЕЛЯ е останал на заден план. БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ НА ДНЕШНИЯ ДЕН И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ , ЧЕ ВЯРАТА В ДОБРОТО И ЧОВЕКА , ВЯРАТА В ТВОРЕЦА КОЙТО СЪЗДАДЕ ТОЗИ КРАСИВ НА ФОРМИ СВЯТ ЩЕ ВИ СПАСЯТ И ОТ КОРОНА ВИРУСИ И ОТ ВСИЧКО ОНОВА КОЕТО СЪДБАТА ВИ ПОДЛОЖИ НА ИСПИТАНИЕ. И ЗАПОМНЕТЕ , ЧЕ "Никакво изпитание не ви е постигнало освен това, което може да носи човек; обаче, Бог е верен, Който няма да ви остави да бъдете изпитани повече, отколкото ви е силата, но заедно с изпитанието ще даде и изходен път, така щото да можете да го издържите."ОЩЕ ВЕДНЪЖ : ЖИВИ И ЗДРАВИ И ВИЕ И СЕМЕЙСТВАТА ВИ. Ще издържим и това испитание наложено ни на този велик празник на НАШАТА ВЯРА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още