IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оправдателните присъди на Прокопиев, Трайков и Дянков са потвърдени на втора инстанция

Апелативният специализиран наказателен съд отхвърля всички възражения по делото за EVN на прокуратурата като неоснователни

09:46 | 20.04.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди оправдателните присъди на Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков по делото за приватизацията на 33% от електроразпределителното дружество EVN. Това съобщиха от „Алфа Финанс Холдинг“ АД, където Прокопиев е акционер.

Оправдателните присъди на тримата служители на инвестиционния посредник „Булброкърс“ – Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев, също са потвърдени.

Съдебният състав отхвърля всички възражения на прокуратурата като неоснователни.

Делото се води от 2016 г., няколко пъти беше връщано от съда на прокуратурата, като според обвинението продажбата на държавните дялове в EVN през декември 2011 г. е нанесло щети в голям размер на държавата от 20 млн. лв. Според прокуратурата продажбата е станала на цени, по-ниски от пазарните след оценка от „Булброкърс“ (собственост на Прокопиев). Симеон Дянков бе обвинен в длъжностно престъпление, Трайчо Трайков - в умишлена безстопанственост, Иво Прокопиев - в подбудителство, а тримата служители на посредника - в злоупотреба с доверие. 

През юни 2020 г. като първа инстанция Специализиран наказателен съд взе решение за оправдателни присъди по всички обвинения срещу всички обвиняеми. В своите мотиви тогава съдът посочи, че видно от всички събрани по делото доказателства деянията, за които са били повдигнати обвинения от прокуратурата, няма как да бъдат окачествени като престъпления, както и че „инкриминираната" от прокуратурата сделка не е причинила никаква щета на държавата. 

„При цялостна служебна проверка на присъдата въззивният съд не констатира допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, неправилно приложение на материалния закон, необоснованост или непълнота на доказателствата, които да налагат отмяната или изменението на атакувания съдебен акт, поради което съдът счете, че същата следва да бъде потвърдена", приема в заключение Апелативния специализиран наказателен съд, който се явява като втора инстанция.

Припомняме, че по-рано този месец Софийският апелативен съд окончателно прекрати делото срещу издателя Иво Прокопиев за продажбата на мажоритарния дял на дружество „Каолин“  през 2012 г.

Прекратени са разследванията и срещу съакционерите му в „Алфа финанс холдинг“ Иван Ненков и Константин Ненов.

Припомняме, че през юли 2018 г. Софийската градска прокуратура обвини Иво Прокопиев в пране на пари в качеството на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД". Към наказателна отговорност за пране на пари бяха привлечени и членовете на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД Константин Ненов и Иван Ненков.

Приватизацията на „Каолин“ бе извършена преди 19 години и принципно излиза извън правомощията на антикорупционната комисия, която може да проверява до 10 години назад. Приватизаторите на „Каолин“ бяха оправдани напълно от Върховния касационен съд през 2004 година, т.е. сделката не е била сметната за престъпна с окончателно решение на съда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
karadjata
преди 2 години
Първа Инвестиционна Банка е ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
karadjata
преди 2 години
Кога ли прокуратурата ще повдигне обвинение за покупката на акции от ББР в *** на цена двойно и повече над пазарната? И кои ще са физическите лица обвинени в това мега престъпление? Аз предполагам главния заподозрян и виновник ще трябва да е Бойко Тиквaта Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
трайков президент , вдянков премиер , прокопиев в хонконг ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още