IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът ще иска "Топлофикация" да се откаже от такса „юрисконсулт”

Мая Манолова започва битка и срещу дейността на колекторските фирми

10:38 | 11.02.16 г.
Омбудсманът ще иска "Топлофикация" да се откаже от такса „юрисконсулт”

"Топлофикация - София" напълно да се откаже от събирането на юрисконсултски възнаграждения от клиентите на дружеството. За това ще настоява омбудсманът Мая Манолова, стана ясно от интервю с омбудсмана по БНТ. Коментарът бе по повод това, че топлофикационните дружества вече се задължават при задължения под 300 лева юридическите разноски, за които се претендира, да не надвишават размера на просрочената сума.

Според нея плащането на съдебни разноски от гражданите е неоснователно обогатяване на "Топлофикация", тъй като те вече са включени в цената на топлоенергията. "Така излиза, че плащаме два пъти", заяви Манолова. Тя ще настоява тази недължима от клиентите такса да бъде изцяло отменена. 

„Ще изпратя писмо до всеки един от общинските съветници в столицата и ще настоявам да гласуват по съвест - трябва ли да съществува такса, с която да се товарят столичани, или не. Крайно време е "Топлофикация" да каже дали е дружеството, което дава топлина в София, или е юрисконсултска кантора”, заяви омбудсманът.

Манолова съобщи, че хората се оплакват и от работата на топлинните счетоводители. На практика фирмите за дялово разпределение сключват договор с "Топлофикация", а цената я плаща клиентът. Тя зададе въпроса трябва ли да съществуват тези топлинни счетоводители. По думите й те реализират около 10 млн. лева оборот всяка година. И ако "Топлофикация" е в тежко състояние, нека да получава тези приходи, коментира омбудсманът. 

Манолова обяви, че чака решението на върховните съдии по отношение и на таксата "сградна инсталация". Тя обясни, че според Закона за защита на потребителите такава такса не се дължи от хората, които са се отказали да ползват парно. 

На 18 февруари в 13 часа омбудсманът покани гражданите да поставят проблемите си с топлофикационното дружество.

Следващата битка, която ще започне Мая Манолова, е срещу дейността на колекторските фирми. В момента тя разследва работата на събирачите на дългове, на техните връзки с ръководствата на монополните дружества, на начина, по който се снабдяват с изпълнителни листове и притесняват длъжници за малки задължения, отдавна погасени по давност. Тя е установила, че в схемата е включен и Софийски градски съд, където масово се издават изпълнителни листове на база на съмнителни арбитражни решения.

Другата мисия на омбудсмана е създаване на повече кризисни центрове за домашно насилие. Манолова е изумена, че по места официалната статистика е нула жертви на домашно насилие. В същото време неправителствените организации алармират, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. „Много често липсват социални и други услуги за подкрепа на жертвите на домашно насилие, а на практика става дума за 1 млн. българки”, каза Манолова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още