IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът поиска преизчисление на сметките за парно на софиянци за март

Плащането на последните фактури да се отложи, предлага Диана Ковачева на КЕВР

12:34 | 23.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Омбудсманът Диана Ковачева поиска Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да разреши гражданите да платят сметките си за парно за март, след като те бъдат коректно изчислени. 

Общественият защитник изпрати писмо до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по повод десетки жалби на граждани за неоснователно, по техните сигнали, завишени сметки за март 2020 г., начислени от "Топлофикация София" ЕАД.  

В писмото си Ковачева настоява в условията на основателни съмнения за неправилно изчислени прогнозни сметки, както и в извънредната ситуация, при която хората имат обективни затруднения да плащат битовите си сметки, КЕВР да даде възможност на потребителите да заплатят сметките за парно за март едва след като те бъдат изчислени правилно, като в кратки срокове информира гражданите за своето решение.

"Рязкото увеличение на мартенските сметки за топлинна енергия е некоректно и неразбираемо и предвид факта, че сметките през отоплителния период са прогнозни - на база потребено количество топлинна енергия за отопление за предходния отчетен период", категорична е Ковачева.

Тя очаква от КЕВР да бъде извършена обективна и безпристрастна проверка, след което да бъде уведомена за резултатите.

В тази връзка омбудсманът препоръчва по ясен и разбираем начин да бъде информирана обществеността за направените констатации, като при установяване на нарушения на нормативната уредба, касаеща формирането на задълженията за топлинна енергия, да предприемете незабавни действия за недопускане в бъдеще на подобни случаи.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече нареди извънредна проверка на "Топлофикация София" заради подадени сигнали за завишени сметки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още