IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсмани в общините с население над 10 хиляди души предлага Манолова

В Закона за местното самоуправление се предлага изборът на обществен посредник да става с по-малко мнозинство в общинския съвет

13:58 | 23.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Най-добрият вариант за защита на правата на гражданите е мрежата на омбудсманите – националният и местните. Тази мрежа има доста дупки, защото от 245 общини само в 14 има избрани обществени посредници.

Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на дискусия за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, които трябва да определят избора и правомощията на обществените посредници в българските общини.

Събитието е организирано от националния омбудсман заедно с Националното сдружение на местните обществени посредници в България, предаде БТА.

На обсъждането присъстваха представители на НСОРБ, на Асоциацията на кметовете от малките населени места и народният представител Дора Янкова.

Мая Манолова обяви, че в България гражданите имат множество проблеми, нарушени и застрашени права в редица области и имат отчаяна нужда от защита на техните права.

Според нея за гражданите е ясно, че институцията, която ги подкрепя и е на тяхна страна, е тази на националния и местния омбудсман.

Тя обясни, че има два основни проблема при избирането на обществени посредници в общините, това са – необходимостта от 2/3 мнозинство в общинския съвет, за да има легитимен избор и финансирането, което в момента идва от местната власт.

В законопроекта за промени на Закона за местното самоуправление, подготвен от Манолова, се предлага да бъде предвидено целево финансиране от националния бюджет, за да се гарантира независимостта на обществения посредник и да има избор на омбудсман във всички български общини с население над 10 хиляди души. Също така изборът на обществен посредник да става с по-малко мнозинство в общинския съвет.

По думите на Мая Манолова работата на националния омбудсман ще бъде по-ефективна, ако има местни обществени посредници във всички български общини.

Тя изрази готовност да промени подготвения законопроект, който предстои да бъде внесен в парламента, след като се чуят позициите на участниците в дискусията.

По време на обсъждането имаше предложения обществените посредници да не се избират от общинските съвети, а от гражданите. Също така да не бъде задължителен изборът им, а да има само в общините, които изразят желание.

От дискусията стана ясно още, че трябва да се уеднаквят правомощията и контрола на обществените посредници.

От НСОРБ са на мнение, че в малките общини хората се познават лично и нямат нужда за посредничество между кмета и общинските съветници.

В сдружението са категорични, че мрежа от обществени посредници трябва да се изгради на местно ниво тогава, когато има осъзната потребност от местната общност изразена с решение на общинския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още