IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Лимит от 5 хил. лв. за обезщетения за широкия кръг от роднини по ГО

Компенсациите за съпрузи, деца и родители ще бъдат без таван, решиха депутатите

13:17 | 22.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Народните представители приеха окончателно на второ четене промените в Кодекса за застраховането, касаещи лимитите за изплащане на обезщетения за неимуществени вреди при настъпване на смърт на пътя.

Таванът ще бъде 5 хил. лв., като засяга претенциите на далечен кръг роднини, а не както се предвиждаше – на всички. В далечния кръг попадат и исковете на братя и сестри на загиналото лице. За близките роднини - съпруг, съпруга, деца, родители, обезщетението няма да има лимит, както е и в момента.

Въпросните поправки обаче ще важат само 6 месеца, като до средата на следващата година трябва да бъде изготвена методика за задаване на лимитите за имуществени и неимуществени обезщетения по задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Методиката трябва да бъде изготвена от Гаранционния фонд в срок от 6 месеца, а след това да бъде одобрена от Комисията за финансов надзор (КФН), министъра на здравеопазването и министъра на труда и социалната политика. Дотогава ще се ползват приетите днес текстове.

„Не искаме нашата застрахователна премия да се увеличава двойно и тройно и приемайки промените в Кодекса за застраховането, тя няма да се увеличи“, каза председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Според нея методиката ще даде критерии, индикатори и възможност за еднакво прилагане и изчисляване на обезщетенията при имуществени и при неимуществени обезщетения в резултат на ПТП. Такава методика има в повече от половината европейски държави. Тя е необходима, за да има справедливост при присъждането на обезщетенията и второ – хората да разберат, че трябва да си търсят имуществени обезщетения, каквито плащат застрахователите в Европа и които могат да бъдат много по-големи от тези, неимуществени, за които говорим, каза още Менда Стоянова. Според нея тази методика е необходима и заради практиката на съда, защото в момента обезщетенията за неимуществени вреди варират между 5 и 300 хил. лв.

До промените в кодекса се стигна, следа като от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) обявиха, че ще има фалити на компании или драстичен скок на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, ако спешно не бъдат приети законодателни промени. Причината е решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 21 юни тази година, според което се разширява кръгът на роднините, които имат право на обезщетение за „болки и страдания“ при смърт на техен близък на пътя. Според решението при изключителни случаи компенсация могат да получат братя и сестри, баби и дядовци, както и всеки друг, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия (съседи, братовчеди, приятели и т.н).

В началото на месеца председателят на комисията Менда Стоянова внесе предложение, според което трябваше да има лимити на обезщетенията след смърт на пътя в размер на 20 хил. лв. за съпруг или партньор на загинало лице, 15 хил. лв. за брат или сестра и 5 хил. лв. при "емоционални отношения". Заради широкия обществен отзвук премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Малко след това казусът беше обсъден с всички засегнати страни в ресорната бюджетна комисия и в крайна сметка се стигна до промяна на първоначалното предложение и въвеждане на лимит от 5 хил. лв. само за далечния кръг роднини.

Иначе, по средата на гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова реши да чете декларация от името на парламентарната група, касаеща посещението ѝ в Болярово, Малко и Голямо Шарково, където се проведоха протести заради евтанизиране на животни след открити огнища на чума. В началото на заседанието пък социалистите настояха за поименна проверка на кворума. С това временно се изчерпа ентусиазмът им да разводняват дебатите по приемането на ключови законороекти.

Опозицията се активизира едва, когато дойде ред да бъдат гласувани описаните по-горе лимити, като за пореден път показа, че не е запозната в детайли.

Според Пенчо Милков от БСП въвеждането на лимити за неимуществени вреди противоречи на принципите на Кодекса за застраховането.

Любопитното е, че от „Атака“, които са част от управляващата коалиция обявиха също, че не подкрепят промените, защото по този начин законът става негоден да изпълни предназначението си.

От ДПС пък се изказаха положително за лимитите, но обвиниха КФН, че не е провела нужните реформи навреме и се е наложило това да бъде делегирано на депутатите.

„Крайно време е проблемът да влезе в малко по-професионален анализ. Някой задава ли си въпроса какво се случва с новите искове от гледна точка на застрахователните резерви? Целта на този законопроект е да създаде ред и да има условия да не се покачва цената на „Гражданска отговорност“, защото хората за това протестират. Исковете са за 250 млн. лв. А срещу всеки иск всеки застраховател е длъжен да провизира резерви, без значение какво ще каже съда и тези резерви трябва да дойдат от собствения капитал. От къде да се вземат тези пари, това качва цената на задължителната застраховка“, каза Йордан Цонев от ДПС. 

Той попита хората от БСП какво очакват да се случи, ако не се въведат такива регулации. „Защо спестявате истината на хората. Няколко часа заседание на бюджетна комисия и накрая коментарите бяха, че аз и Менда Стоянова сме адвокати на застрахователите! Не, на хората сме адвокати, защото ако нивото на отговорност е ниско, това е защото и стойността на полицата е такава. Замислете се и го кажете на хората в прав текст. Ако не искаме да има методика и регламент, трябва да кажем на хората, че срещу това ще бъдат провизирани сериозни суми, което може да дойде само от вдигане на цената на „Гражданска отговорност“, каза Цонев.

Според него за пореден път КФН бяга от отговорност и призова, ако някой в регулатора не иска да си върши задълженията, да смени професионалното си поприще.

По данни Асоциацията на българските застрахователи средното обезщетение за неимуществени вреди през 2017 г. е било 118 000 лв. Според Светла Несторова, председател на АБЗ претенциите пред Софийския градски съд в резултат от решението на ВКС вече са 379, като компенсации претендират 872 души. По тези дела вече са заделени резерви за над 100 млн. лв. Според бранша допълнителните разходи за сектора заради решението на ВКС ще бъдат над 1 млрд. лв.

Според Менда Стоянова обвиненията на БСП, че лимитите в директивите на ЕС са много по-високи са некоректни. „Директивата поставя таван от 10 млн. евро за имуществени вреди. Там за неимуществени обезщетения не се говори. И в Европа нивото на премиите наистина е високо – два пъти по-високо. Знаете ли, че в Германия например не се плаща за неимуществени вреди, но пък за имуществени се плаща много. Около 25-30 хил. евро. е средно обезщетения в ЕС, в България е 100 хил. лв. и расте лавинообразно. До края на годината застрахователите трябва да провизират 500 млн. лв.“, каза тя. От ДПС добавиха още, че заради решението на ВКС български компании вече са получили отказ за презастраховане от големите фирми в бранша в чужбина. Според Йордан Цонев секторът е сериозно застрашен, ако няма споделяне на риска и са нужни спешни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още