IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Околийски: Пандемията ще свърши до края на 2022 г., но не и в България

До април коронавирусът ще придобие ендемичен характер, прогнозира Тодор Кантарджиев

12:41 | 10.01.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert /Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert /Bloomberg

За разлика от европейските страни, в България при коронавирусната вълна, която започна още преди да е свършила предишната, ще има още повече последствия. Пандемията може да свърши до края на 2022 г., но само в страните, които успешно се борят с вируса. За България тази прогноза не е валидна. Това коментира Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация (СЗО) за България по bTV.

За омикрон се знае, че от него се заразяват и хора с две дози, а и с бустерна доза, но го карат по-леко.

„Данните, че омикрон е по-лек, са твърде оптимистични. Към този момент видното е, че вирусът много бързо намира неваксинираните хора, което важи също за страни като Германия, Испания и Великобритания, които имат покритие над 80% с ваксини“, каза Околийски.

По думите му фактът, че се заразяват толкова много хора за толкова кратко време сериозно ще натовари здравните системи и ще доведе до повече хора с по-сериозни последствия.

Околийски предупреди за опасност за появата на нови видове мутации в страни като България и Румъния, където ваксинационното покритие е ниско. Анкетно проучване на СЗО и здравното министерство показва, че едва 12% от българите са истински антиваксъри. По-висок е процентът на хората, които са скептици и имат страхове и нужда от адекватна информация – 50%. Хората имат нужда някой да говори с тях по емпатичен и топъл начин, трябва да има диалог, каза Околийски. 

На въпрос дали има риск от появата на флурона (едновременно заразяване със сезонен грип и коронавирус - бел. ред.) и у нас, Околийски коментира, че има. „Сезонният грип, въпреки че е слабо изразен, също е наличен. Двойната комбинация от коронавирус и сезонен грип е още по-смъртоносна и това е тревожно. В годините преди коронавируса губехме около 2000 души на година заради сезонния грип, въпреки наличието на ваксини и на национална програма, която ги финансира“, каза Околийски.

СЗО иска стратегия за комуникация на риска с екшън план за ваксинацията, допълни той. Работна група в МЗ до дни ще има предложения, които да постъпят за обсъждане в Министерски съвет.

„Броят на заразените с коронавирус ще продължи да се увеличава. Тази седмица в работните дни може да достигнем и рекорди на дневна заболеваемост”, коментира по Нова телевизия Тодор Кантарджиев.

„Основната заплаха за нашето общество в момента е голямата временна нетрудоспособност. Част от хората ще трябва да си бъдат вкъщи. Те няма да са много болни, но няма да са на работа. Трябва да се направят графици и отделни екипи в предприятията, трябва да има взаимозаменяемост, ако не искаш да ти спре предприятието. Това, освен ваксинацията, е най-важното в момента”, каза още той.

По думите му омикрон се разпространява много по-бързо от предходните щамове делта и бета. Хоспитализираните и починалите обаче са много по-малко. 

„За съжаление при омикрон има пет пъти по-голяма вероятност да го прекараш втори път. Който е боледувал преди повече от 4-5 месеца, нека се ваксинира. Притеснява ме и това, че не знаем при омикрон какво се случва с т. нар. „късен COVID”. Не е ясно и колко ще трае имунитетът след този вариант на коронавируса”, посочи още Кантарджиев.

Нови рекорди на дневната заболеваемост от коронавирус през тази седмица прогнозира Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия. „По-малко нуждаещи се от хоспитализация и по-малко починали - това е омикрон. Но новите случаи ще нарастват много бързо", предупреди той. И отново отправи апел хората да се ваксинират.

Според него е важно предприятията да преминат на работа на екипи, за да не се стига до ситуация с много болни и невъзможност фирмите да функционират. За налагането на нови ограничителни мерки е важен броят на хоспитализираните, уточни Кантарджиев и добави, че очакванията са, че омикрон ще засяга повече деца спрямо делта варианта.

„Има няколко неясни неща, които ме притесняват. Първо - преболедувалите омикрон, може ли да се разболеят повторно от омикрон. Второ - как протича късният COVID при омикрона и трето - колко трае имунитетът от омикрон. Все още нямаме отговори на тези въпроси", заяви проф. Кантарджиев.

Според него вълната ще премине до април месец. Той отново прогнозира, че тогава коронавирусът ще придобие ендемичен характер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
инвестора , да ви пикам на експертите , дето цитирате ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 2 години
Е как точно изчисли, че вирусът заразявал повече ненабодените, когато в статистиката четем: 73% от заразените не са набодени, т.е. 27% са набодени, което е горе-долу същото съотношение както генаралното ненабодени-набодени. В набодената Франция (127М игли при 67М население) има по 300К новозаразени на ден за последните 7 дена. Дръвник, а не експерт е този.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Mechkata
преди 2 години
Околийски явно не е чел планът на Световната банка - https://documents1.worldbank.org/curated/en/993371585947965984/pdf/World-COVID-19-Strategic-Preparedness-and-Response-Project.pdf - 31.03.2025
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Един Българин
преди 2 години
Ами защото му плащат. Той не случайно Тръмп искаше да спре парите на СЗО :). Как не се умориха една и съща плоча постоянно да въртят с леки изменения като се надяват че хората нямат интернет и забравят всичко за 2 седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Околийски: Пандемията ще свърши до края на 2022 г., но не и в България == Който лъжи на въжи (викахме в детската)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Kolio7
преди 2 години
https://orf.at/stories/3242992/ Здравния министър на Австрия каза че и Коледата на 2022 ще бъде под същите ограничения под каквито беше Коледа 2021. Въпросът е защо този Околийски лъже така нагло, при положение, че е ясно, че цирка в целия свят ще продължава, а не само в БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още