IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограниченията за нощните заведения и сватбите отпадат

Новите мерки влизат в сила от понеделник - 13 юли

16:05 | 12.07.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Отпадат ограниченията за нощните заведения, при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се разрешават, заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на извънреден брифинг пред здравното министерство. Посещенията в заведенията на открито и закрито вече са позволени при спазване на разстояние от 1 кв. м между хората. 

Новите мерки влизат в сила от понеделник (13 юли). 

"Ангажиментът, който поеха представителите на сектора, беше, че всички посещения и дейности, които в момента се разрешава да се реализират, ще бъдат организирани при строг контол от тяхна и наша страна", коментира Начева.

От брифинга стана ясно, че при настъпване на повишаване на новите случаи в страната, всички промени в заповедите ще се правят след обсъждане с браншовите организации.

Промяната влиза в сила само няколко дни, след като здравният министър Кирил Ананиев обяви, че част от мерките срещу коронавируса у нас ще бъдат затегнати отново заради ръста на новозаразените. 

При настъпване на повишаване на новите случаи в страната, всички промени в заповедите ще се правят след обсъждане с браншовите организации.

„Заведенията са оборудвани с всичко необходимо и считаме, че е абсолютно безопасно да се посещават. Не мислим, че ние сме развъдник на заразата. В момента единственият затворен бранш е този на нощните заведения, а заетите в него са 80 000”, заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. „След като толкова много хора могат да бъдат по площадите, не считаме, че ние трябва да стоим без работа и пари. Броят на заразените не е скочил заради заведенията”, допълни Алибегов.

Той уточни още, че посетителите на заведенията ще продължат да влизат в заведенията без маски, персоналът обаче ще работи при спазване на всички мерки. 

През последното денонощие бяха регистрирани 211 нови случаи на заразени с COVID-19, като по този начин общият брой на инфектираните у нас достигна 7175. Няма данни за починали от коронавируса в последното денонощие и така броят на жертвите от вируса остава 267.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
50 реда само глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivel
преди 3 години
Тези от НОЩ правят всичко в угода на отиващото си правителство, някъде по рано из коментарите писах, че манипулират данните в угода на потъващите/ Ще потънат и те заедно с тях обаче. Лошото е обаче, че по света вярват че тази статистика е достоверна и на база нея ни вкарват в забранителни списъци, което пречи на бизнеса и на всичко. На тях обаче не им пука, важното е да спасят кожата и да вземат едни пари сега. Платените тролчета естествено нацвъкаха минуси тогава, каквото ще направят и сега, не ми пука искам да кажа. Достатъчно дълго съм живял за да гледам и анализирам случващото се правилно. Поредното доказателство че не здраето на нацията е най-важното а спасяването на потъващия кораб е факта, че отмениха забраната за нощни заведения барове, дискотеки, сватби. Това е отчаян ход да отклонят вниманието на лекомислени протестиращи в полза на дискотеки и нощни заведения. Това не е ли манипулация, каква е логиката да носим парцали по устата навсякъде а да ходим свободно на дискотеки барове и прочее. Смешно е но негативите са си негативи и ние ги консумираме, породени от глупоста на НОЩ. И ни дават за пример гърците, че били много дисциплинирани и спазвали мерките, глупости, съсвем пресен съм от Гърция, никой там не носи маски, не си мият ръцете, кафенетата са пълни, хората са много близо, на никой не му пука, но данните им за Covid са иделани, защото там ги манипулират в обратната посока, мислейки за бизнеса а не да се харесат на някой. Не трябва да се продължава със страха от тази зараза, на който му са слаби духовете ще си отиде и без нея, последиците от нейното преекспониране обаче са катастрофални. Бъдете здрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Защо НОЩ брои положителните тестове от всички, а отрицателните само от 1 лаборатория?"Смут вся становището на НОЩ за това кои тестове за коронавирус да се считат за достоверни. В понеделник главният вирусолог на щаба проф. Тодор Кантарджиев обяви, че валидни са само изследванията в референтната лаборатория, а другите не са надеждни, когато са отрицателни, пише 19 минути.По думите му, тази лаборатория е единствена в страната, а разликата в резултатите между първата и втората проба за коронавирус би могла да се появи поради неправилно вземане, неправилно съхранение и др. причини.Възниква въпросът поради каква причина положителните проби в същите ненадеждни лаборатории тогава са истински? Не противоречи ли това на логиката?Така Кантарджиев постави под съмнение всички останали проби, дори и резултатите от всякакъв друг тип изследвания извън обсега на Covid-19.А сега де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Костя Копейкин, каквото и да направи властта, все ще сте си църкащи копейкаджии, все ще сте недоволни.Между другото, как върви субсидийката, дето щяхте да връщате? Гледам къщи, апартаменти и коли...напредваш, браво, маладец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
KostadinovK
преди 3 години
Целта е да се удържи властта на всяка цена.Бойко каза - оправяйте се, само ме оставете.Минаваме на шведски модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още