IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнище на Covid-19 в шивашко предприятие в Плевен

Общият брой на заболелите в България е 966, 752 са активните случаи, съобщи Националният оперативен щаб

08:30 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

51 са потвърдените случаи на коронавирус през изминалата нощ в страната, от които 16 души са настанени в болница, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и началник на ВМА по време на редовния си сутрешен брифинг.

24-часова статистика

С тях броят на заболелите достигна 966, което е ръст с 5,6%, като 752 са активните случаи.

От новопотвърдените случаи 22 са в София, като двама са настанени във ВМА, петима в Исул, а  в "Пирогов" – двама.

Данните показват, че трима от новозаразените в Бургас са онкоболни, а от тази сутрин са докладвани още един пациент и един лекар.

268 от пациентите се намират за лечение в болнични условия. 34 са пациентите в интензивните отделения в София, 22 в страната.

Още четирима медици са заразени, като така 80 стават заразените медицински лица. Във ВМА са двама, в ИСУЛ една медицинска сестра и в Хасково също една. Двама души са починали в последното денонощие - двама мъже, по един в "Света София" и ВМА. И двамата са мъже със съпътстващи заболявания. 34 от пациентите са в интензивни отделения.

Излекуваните от вирусната инфекция са 170 души - 104 мъже и 66 жени, както и осем деца са излекувани. Средната възраст на излекуваните е 67 години.

Новите случаи са много и в Плевен - 16 човека. Заразата е тръгнала от шивашкото предприятие "Мизия", в което работят 1000 работници. "Сигналът е от 15 април, когато една от работничките се е оплакала от неразположение. Ще има 14 дневно прекъсване на работата на фирмата", съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев

"Зелен коридор" за детските консултации

Със заповед на министъра на здравеопазването от днес ще бъдат възобновени плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, женските консултации, както и плановият прием в лечебните заведения.

Според доц. Кунчев има разделение в коридорите за преглед и "няма възможност за смесване", уточни той.

Детските консултации и дейностите по поставяне на задължителните имунизации ще се извършват в дните вторник и четвъртък, като в посочените дни общопрактикуващите лекари не трябва да обслужват други лица от своите пациентски листи.

Детските консултации и дейностите, свързани със задължителните имунизации, ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки и след предварително записан час, с цел предотвратяване струпването на хора пред лекарските кабинети.

Предварителното записване на час е задължително и за провеждането на женските консултации, и за осъществяването на медицински прегледи и консултации в диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове.

От днес ще бъдат възобновени приемът и провеждането на плановата лечебна и оперативна дейност, като първоначално ще бъдат приемани най-належащите случаи.

Проверките продължават

„Не допуснахме разхлабване на мерките и дори се стигна до недоверие в обществото. Много хора обаче стоически понасят, посочи проф. Мутафчийски. - Има субективни моменти за отпускането в парковете. В последните пет дни България се катери нагоре. Не особено стръмно, но има завиване нагоре. Голямата цел на Щаба, Министерството на здравеопазването и различните служби е да ограничи разпространението и да не пламне. Докато в другите държави дори многото случаи, в които отчитат е подобрение - за нас е непоносима статистика.“

Според него много е тежка задачата на МВР да отсее случаите на основателни и неоснователни при преминаване на контролните постове.

 „Няма данни, че храната е носител на вируса“, категоричен е доц. Кунчев. Той отрече, че във водата е открит коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още