IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се натоварен трафик в края на почивните дни

Днес е и последния почивен ден от лятото, защото следващата група от повече почивни дни е едва около Коледа

08:53 | 25.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Изключително натоварен трафик се очаква днес по пътищата на страната в последния почивен ден около Деня на Независимостта, информира DNES.bg. Това на практика е и последния почивен ден от лятото, защото следващата група от повече почивни дни е едва около Коледа. Очаква се близо 500 хил. българи отново да тръгнат на път днес, като само от Гърция се очаква да се завърнат над 100 хил. души.

Затова, с цел улесняване на придвижването, между 14 ч. и 20 ч., ще бъде ограничено движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища в страната. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и по-спокойно пътуване за прибиращите се след четирите почивни дни, отчитат от Агенция "Пътна инфраструктура".

По традиция се очаква движението да е най-натоварено на входовете на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.



Ограничението за камионите над 12 тона е за следните участъци от републиканската пътна мрежа: Автомагистралите, път I-1 Видин – Ботевград, път I-1 Благоевград - ГКПП „Кулата“, път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново – Шумен, път I-5 Русе - Велико Търново, път I-8 ГКПП „Калотина“ - ГКПП „Капитан Андреево“, път I-9 Дуранкулак - Варна – Бургас, път II-18 Околовръстен път София, път II-19 Симитли - Гоце Делчев, път II-86 Пловдив – Смолян, път II-99 Бургас – Царево.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност ще се обособят две ленти в посока София, за времето от 10:00 ч. до 16:30 ч. Временната организация ще е от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е автомагистрала „Люлин“.

Един от най-критичните участъци за пътуване отново ще бъде магистрала “Хемус”, където на 22 септември се образуваха километрични колони. На виадукт „Елешница“ при 15-ти километър на АМ „Хемус“ се ремонтира платното за Варна и цялото движение се прехвърля в платното за София. Днес ще се обособят две ленти за пътуващите към София и една лента за посока Варна от 10:00 ч. до 10:00 ч. на 26 септември (понеделник). На същата магистрала се извършват и ремонтни дейности и на тръбата за Варна на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“. Преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София.

Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонта на тунел „Витиня“ от София за Ботевград е път I-1 от 215-ти км до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата /Витинска река/, а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ „Хемус“.

При изхода на София се извършва ремонт на пътен надлез „Яна“ над АМ „Хемус. От 18 ч. вчера до 10 ч. на 26 септември (понеделник) движението по АМ „Хемус“ ще се извършва без затруднение по двете пътни платна.

Още новини за трафика четете на DNES.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още