IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвинителният акт по делото за източване на КТБ ще надхвърли 100 хил. страници

На още трима души са повдигнати обвинения, заяви шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев

10:24 | 15.07.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Ако се внася обвинителен акт в съда по делото за КТБ, той ще бъде над 100 хил. страници. Това казва в интервю за в. „24 часа“ новият административен ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

„Такъв формализъм няма да видите в цяла Европа. Дори научен работник не пише толкова през целия си живот. Нашето законодателство е въвело тази практика, която изглежда безумна. Шансът да допуснеш техническа или правописна грешка е огромен. И тогава обвинението може да се обяви за неясно“, казва той.

Като наблюдаващ прокурор той коментира, че банкерът Цветан Василев е обвиняем за ръководител на организирана престъпна група задочно.

„В престъпната група освен Василев участват и други 13 души - изпълнителни директори, одитори, касиери, счетоводители. Между тях има трима новопривлечени като обвиняеми лица, които са бивши кредитни инспектори от централното управление на КТБ. Престъпната група е създадена да извършва длъжностно присвояване в особено големи размери. В нея не влизат двамата подуправители на БНБ Румен Симеонов и Цветан Гунев, както и един ръководител на екип – Славияна Данаилова. Те също са част от делото, но са привлечени в качеството им на обвиняеми за престъпления по служба. Така че обвиняемите стават общо 17“, казва той. 

„Това дело е в интерес на цялото общество. Оказа се, че въпреки 20-годишния ми стаж съм имал огромни илюзии за това, което става в държавата. Източването на 206 млн. лв. от главната каса на КТБ е равно на коледните бонуси на пенсионерите за 2 години. Липсата на 3,5 млрд. лв. от кредитния портфейл на банката и несработеният надзор от БНБ, както и от спецслужбите, НАП и други означават, че имунната система на държавата не е сработила. Това е синдром за тежко автоимунно заболяване“, смята Иван Гешев.

Той обяснява, че делото ще се гледа в спецсъда, а не в Софийския градски съд (СГС), защото са събрани доказателства и за организирана престъпна група“.

Според прокурора  е безспорно, че КТБ не е била банка, поне в последните години. „Дали е пирамида, финансова къща, неустойчив бизнес модел, както казват колеги и икономисти, това няма значение. Парите на вложителите са използвани за купуване на активи, които не са били обезпечени от банката и тя е нямала контрол върху тях“, казва той.

Тъй като в концепцията си за работата на Специализираната прокуратура Иван Гешев е предложил прокурорите да минат обучение как се разследват престъпления, свързани с тероризъм, той пояснява причината – според него българският специализиран съд и прокуратура нямат достатъчен професионален капацитет за разследване в тази посока.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Melanisimeonova
преди 7 години
И пак старата песен на нов глас,до кога така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
marto76
преди 7 години
Въпреки тези 100 000 страници, съдържащи поне 50 000 доказателства, че Цветан Василев е виновен в присвояването на стотици милиони от продънената касичка КТБ и въпреки липсващите милиарди от банката-пирамида, до момента Василев дори не е осъден за тези престъпления! Кога ще го видим в затвора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Mammita
преди 7 години
Хора, само със страници не стават неща. Това показва, че две години са изгубени в това едни бюрократични плъхове и читанки да описват по всевъзможни начини неща, които всички ние вече знаем и ги наблюдавахме да се случват последните 5 години. Време е за реално действия. Ако няма осъдени единственото, което ще остане са тия томове чиновническа литература, описващи как се извършва престъплението на века и остава безнаказано. Не знам защо и как все така се получава, че ако откраднеш кокошка, законът ясно и еднозначно те вкарва в затвора, обаче ако откраднеш няколко милиарда, законът е толкова оплетен сам в себе си, че накрая излиза, че не е имало никакви милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Schroeder
преди 7 години
100 000 страници обвинение за откраднати 4 милиарда целящи едно нещо - осъдителна присъда. Кога ли? Това почва да прилича на сапунен сериал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Защитата по делото ще се изприщи от четене и анализ и ще струва цяло състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
nikon
преди 7 години
Липсата на 3,5 млрд. лв. от кредитния портфейл на банката и несработеният надзор от БНБ, както и от спецслужбите, НАП и други означават, че имунната система на държавата не е сработила. Това е синдром за тежко автоимунно заболяване, смята Иван Гешев.След като мисли така г-н Прокурора,защо не е привлякъл Искров,Мавродиев и шефовете на НАП и спецслужбите?За несработването не тези институции също трябва да се търсят причините и съответно да се наложат наказания.Май поредната пародия ще излезе да е и този обвинителен акт.:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
пълен тестис
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
"...Дали е пирамида, финансова къща, неустойчив бизнес модел..."Хм, пирамида и финансова къща... КОНГЕНИАЛНО. За ТОЯ финансова къща какво ли ще е? Види се, нещо по-лошо от пирамида.Нека първо обясни ЗААЩО вече две години липсват одити на годишните финансови отчети, защо се извършиха обезценки само на определени фирми и от КОНСУЛТАНТСКИ фирми, а не одитни компании.И две думи защо искрата погасна някъде, без да носи отговорност за нищо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още