IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се 770 лв. минимална заплата и 10% ръст на пенсиите тази година

Инфлационната добавка ще компенсира Covid добавката за пенсионерите, увери социалният министър Георги Гьоков

11:34 | 10.05.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Социалното министерство планира още две увеличения на пенсиите до края на годината - през юли и през октомври.

Вариантите за преизчисление на пенсиите, които се обсъждат в момента, са десетина. Към момента сме се спрели на предложението да ги индексираме по швейцарското правило, но с допълнителен процент от около 10%, както и да добавим инфлационна добавка (60 лева, бел. ред.), която да подпомага пенсионерите. Това обясни министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по Bulgaria ON AIR.

Ще дадем своите предложения, а окончателното решение с колко точно ще се увеличат пенсиите от 1 юли ще бъде взето от Народното събрание, уточни той.

"Имаме разработени десетки варианти с различни сметки за пенсиите. Работната група се е спряла на предложението с продължаването на инфлационната добавка, която да компенсира Covid добавката. Освен това, да направим индексация по швейцарското правило плюс увеличение от 10% на пенсиите", обясни министърът в студиото.

Гьоков повтори предложението на министерството, което ръководи, от 1 октомври да има ново повишение на пенсиите, което да намали разликата между старите и новите пенсии.

"Хора, работили при едни и същи условия и плащали почти едни и същи осигуровки, започват да получават в пъти различни пенсии. Това най-много дразни пенсионерите. Проблемът може да се реши като условно от 1 октомври се преизчислят пенсиите. Предлагам това да стане със средномесечния осигурителен доход за 2021 г., което е най-справедливо. Сметките показват 5 млрд. лв. повече от това, което се плаща в момента", каза той. 

Таванът на пенсиите е другото нещо, което дразни хората и ги кара да крият осигуровките си, стана ясно от думите му. "Знаят, че колкото и високо да се осигуряват, таванът ще ги спира. Моето желание е таванът да бъде премахнат. Има изчислени пенсии на над 20 хил. лв. Не е нормално. Съгласявам се таванът да остане да съществува, но той да бъде драстично вдигнат от 1 юли. Вдигайки тавана на 3400 лева, над него ще останат много малко пенсионери - под 1000, мисля", заяви социалният министър.

Министърът на труда посочи, че социалната подкрепа във вид на пенсия за инвалидност ще остане, но е много важно да бъде направена реформата в ТЕЛК. Причината е, че в момента се подпомага изключително голям брой хора с увреждания, включително с услуги, от които не се нуждаят.

"Уверявам хората, че държавата няма да прибере парите, просто ще се разпределят по-справедливо. В петък ще бъде първата среща със здравното министерство, за да видим какво правим", отбеляза Георги Гьоков.

Минималната работна заплата може да остане 710 лв. или да бъде увеличена, но няма вариант да стане по-ниска, увери още социалният министър. Разработени са няколко варианта, които се въртят около това минималната работна заплата да бъде 50% от средната работна заплата за страната през предходната година. 

„Пресметнали сме, че минималната работна заплата трябва да бъде 770 лв. Финансовият министър не е съгласен минималната заплата да се вдига два пъти в една и съща година. Силно се надявам, че няма да остане 710 лв.", отбеляза Гьоков. 

Той добави, че намаляването и диференцирането на ДДС, както и нулева ставка за хляба, срещат разбиране от коалиционните партньори, но те не приемат тавана на цените и необлагаемия минимум, който предлагат от БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още