IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 13 области в България са активно засегнати от коронавируса

Идващите мюсюлмански празници могат да променят общата картина на разпространението на Covid-19 в страната

08:16 | 23.04.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Общо 13 области в България са активно засегнати от коронавируса, 66 са новите потвърдени случаи на заболяването в България. Това стана ясно от редовния брифинг на Националния оперативен щаб. От тях 289 са в болница, уточни председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му увеличението е с 6,5% спрямо вчера. Активните случаи са 841. Общо 1081 са случаите на Covid-19 в България.

В Плевен са 13 установените случаи, 9 са контактни на работещи в завод "Мизия". Новите случаи на заразените с коронавирус в Сливен са 5, Велико Търново - 5, Пловдив - 4, Пазарджик - 4, Кюстендил - 4, Ловеч - 3, които са в дом за възрастни хора в село Орешак, Видин - 2, Варна - 1, Бургас - 1, Силистра - 1, Перник - 1. Децата с положителни проби са 39. Излекуваните пациенти вече са 190, като новите са 16 души. Броят на жертвите достигна 50. 

Идващите мюсюлмански празници могат да променят общата картина на разпространението на коронавирус в България и да доведат до драстичен скок на заразените, предупредиха от щаба. Има нота от МнВР, че се готвят големи пътувания между България и Турция. Ще вземем мерки това да не се случи, увери Мутафчийски и добави, че в съседката ни вече има над 100 хил. потвърдени случая на Covid-19. Пристигащите от Турция ще се наблюдават стриктно. Главно мюфтийство издаде заповед и ще се затварят храмовете, самите молитви ще се предават по интернет, няма да има посещения, поясни председателят на щаба.

По отношение на тестването на жителите на столичните квартали "Филиповци" и "Факултета" Мутафчийски увери, че то продължава. Осигурени са 700 теста за "Факултета". Има положителни проби, ограничителните мерки трябва да продължат, категоричен бе той и подчерта отново, че бързите тестове не са достатъчно надеждни, тъй като не всички образуват достатъчно количества антитела. „Това, че на някой е направен отрицателен тест, не означава, че той получава входно-изходна виза да ходи, където иска“, допълни той.

Търсят се нови семейни огнища, вчера бяха взети PSR проби и има положителни. Директорът на РЗИ-София д-р Дончо Пенчев заяви, че въведените мерки за тези квартали трябва да продължат, търсят се нови семейни огнища. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
wag1111
преди 3 години
Ясно му е отдавна, че главен актьор в добре режисиран театър и може да прави каквото си иска. Публиката нали му се връзва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Ewollide
преди 3 години
От сутрешния брифинг разбрах едноНекадърни лекари създават огнища на заразата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Генерала нали ходеше с маска.....,какво стана.....,да ме му дотежа.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Имбецилните разсъждения ги запази за себе си. Явно съответстват на умственото ти равнище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
Все повече хора негодуват срещу неадекватната политика,и взимане на решения.Най-важното нещо е шамара на правителството върху българския народ ,с кредити като помощ в създадената криза.Мислете за това.Не се потдавайте на паниката,и на отклоняването на вниманието с щабове,и новини за пълнеж,там да има нещо да се каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още