IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се включването на личните лекари в процеса на тестване на COVID-19

Ще започне постепенно отваряне на болниците за планови лечения и консултации, заяви ръководителят на Националния оперативен щаб

08:06 | 14.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Medioa Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Medioa Group

В момента се обсъжда вариант за включване на личните лекари към дейността на РЗИ за тестване на COVID-19, заяви ъководителят на Национален оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на сутрешния брифинг. Според него по този начин ще могат да се разшири мащаба на изследванията, като включването на личните лекари ще зависи от тяхното решение.

По думите на Мутафчийски за момента на ден се правят около 200 теста.

За последното денонощие новозаразените с коронавирус в страната са 19, от които 9 са приети в болница, посочи ръководителят на Щаба. Така обшият брой на заразените в България достига 695 случая. Увеличението за последния ден е 2,8%, като активните случаи на COVID-19 у нас са 581. 

В същото време стана ясно, че са открити нови случаи на заразяване в Банско при извършване на масовото тестване. В града от 334 тествани за коронавирус са регистрирани 28 положителни проби, или 8,4% от изследваните, заяви от своя страна д-р Ангел Кунчев. Там ще се изследват над 4 хил. души, като се очаква резултатите да дадат информация за имунитета, които се изгражда срещу коронавирус.

Досега с активна инфекция са 3-ма души, тези с изкарана инфекция преди месеци са 17  души, като 8 са душите, които са изкарали наскоро инфекцията.

Излекувани в страната са 81 граждани, като 4 са новите смъртни случаи, уточни ген. Мутафчийски. От новите заразени 14 са в София -  в Александровска болница – двама, в „Токуда“ – един, в Инфекциозната болница – един и 10 амбулаторни. В Стара Загора има нови четирима заразени – двама мъже и две жени. В Благоевград – има нов случай на мъж, който е с двустранна пневмония", поясни още началникът на Щаба.

37 са медицинските лица, които са заразени, като най-актуален е случаи на заразяване на акушерка на 43 години от Центъра за спешна медицинска помощ, където са регистрирани общо 9 случая.

Ще започне постепенно отваряне на болниците за планови лечения и консултации, заяви ръководителят на Националния оперативен щаб. PCR лабораториите се увеличават с още 11, като това ще даде възможност при възникване на огнища да се обхванат по-големи групи от населението за тестване, уточни още ген. Мутафчийски.

Очаквайте допълнителна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 4 години
....."тези с изкарана инфекция преди месеци са 17 души".....,много ми е интересно колко са тези месеци,тъй като първи положителни две проби в България са от осми март тази година,а днес е 14-ти април.....?Първите два доказани случая са във Франция с дата 24-ти януари.....,да не се окаже,че вируса е бил от по-рано и в България.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още