IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще плаща PCR тестовете на учениците при нужда

Не всеки, който влиза в болница по дадена пътека, ще бъде тестван за коронавирус, каза д-р Иван Кокалов

10:07 | 19.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Децата в училища и родителите няма да плащат PCR тестовете за наличието на коронавирус, а те ще бъдат заплащани от Националната здравноосигурителна каса по разпореждане на Районната здравна инспекция (РЗИ). Това каза по БНТ д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК.

По думите му трябва да се търсят възможности за намаляване на дистанционното обучение. Ако се осигурят противоепидемични мерки, т.е. децата в клас да бъдат по-малко или с маски, да се предвидят отделни входове. В детските градини и в училищата опасността от зараза с коронавирус е преди всичко за преподавателите, посочи д-р Кокалов. 

Той увери, че има достатъчно средства за COVID-19 и за увеличението на клиничните пътеки. По думите му всички, които лекуват пациенти с коронавирус, ще получат увеличение по пътеката, която вече е на стойност 1200 лева, а тези, които са на първа линия, ще получат 1000 лева към заплатата си.

Не всеки обаче, който влиза в болница по дадена пътека, ще бъде тестван за коронавирус, каза още представителят на КНСБ в Надзорния съвет на НЗОК.

НЗОК не може да намалява цени на лекарствата, това зависи от търговеца. Недостигът на лекари и лаборанти е нещо, за което апелираме много отдавна, каза още д-р Кокалов. КНСБ настоява ДДС за лекарствата да бъде 9%. Ако се намаляват цените, става с други механизми - законови и търговски, но не и през Касата, посочи той.

Учебната година ще започне с присъствена форма на обучение, потвърди образователният министър Красимир Вълчев преди ден. Ако се разболее някой ученик ще бъде прекратена присъствената форма на обучение за съответния клас.

Училищата ще имат свобода. Ако някое училище желае да реализира хибриден образователен процес,  то може да го направи, каза Вълчев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още