IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови правила за пластмасовите опаковки ще има след 3 юли

Изискванията на европейска директива за ограничаване на пластмасовите продукти за еднократна употреба ще се въведат с наредба след обществено обсъждане

14:39 | 18.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До 3 юли в българското законодателство трябва да бъдат въведени изискванията на европейска директива, с която да се ограничи използването на пластмасовите продукти за еднократна употреба. Целта е да се намали въздействието им върху околната среда, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

С директивата се въвеждат изисквания към пластмасовите продукти за еднократна употреба, продуктите, изработени от оксо-разградима пластмаса, и риболовните съоръжения.„Оксо-разградимата пластмаса“ е материал с добавки, които при окисляване го разпадат на микрофрагменти или до химично разграждане.

От дискусията в БСК с участието на представители от дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ при МОСВ и експерти от браншови организации и предприятия на камарата станаха ясни предложенията на Министерството на околната среда и водите за национални мерки за въвеждането на директивата.

Изискванията на директивата ще се въведат в националното законодателство с нова наредба. Документът е в процес на съгласуване в МОСВ и в междуведомствената Работна група 20 "Околна среда", след което ще има обществено обсъждане преди внасянето му в Министерския съвет.

В съответствие с политиката на ЕС в областта на отпадъците, от държавите - членки на ЕС, се очаква амбициозно и устойчиво количествено намаление в потреблението на тези продукти до 2026 г., посочват от БСК.

Първата стъпка ще бъде забрана за пускането на пазара на чинии, прибори за хранене (вилици, ножове, лъжици, пръчици за хранене), сламки и бъркалки за напитки, съдове за храни, съдове и чаши за напитки от експандиран полистирен, вкл. техните капаци/капачки, клечки за уши, пръчици за балони, всички продукти от оксо-разградима пластмаса.

Забраната ще влезе в сила веднага след приемането на наредбата, транспонираща европейската директива. Това означава, че след тази дата посоченият тип изделия не трябва да се продават от производители или вносители.

Количествата, които са пуснати на пазара в България преди влизане в сила на наредбата, ще могат да се използват в търговските обекти до тяхното изчерпване.

С въвеждането на новата наредба ще влязат в сила и изискванията за маркировка на включените в обхвата на директивата: тютюневи изделия с филтри; филтри, продавани за употреба в комбинация с тютюневи изделия; чаши за напитки; мокри кърпички за лична хигиена и битова употреба и дамски превързочни материали. Те също ще се предлагат на пазара до изчерпване на количествата.

В периода, предвиден по директивата, до 2026 г. за съдове за храна (за консумация на място или on the go, консумация от съда, без допълнително приготвяне - отговарящи на всички тези критерии едновременно), чаши за напитки и техните капачки/капаци, от държавите ще се изисква да предприемат мерки за съществено количествено намаляване на потреблението.

За съдовете за напитки (до 3 л) се въвеждат допълнителни изисквания, свързани с трайното закрепване на капачките им. Въвеждат се и нови цели за разделно събиране на бутилки до 3 л – 77% от 2026 г. и 90% от 2030 г., и цели за рециклирано съдържание – 25% от 2026 г. и 30% от 2030 г.

Държавите трябва да осведомяват потребителите за алтернативни продукти за многократна употреба и за въздействието на неправилното изхвърляне на пластмасови отпадъци за еднократна употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още