IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова мярка 75/0 за затворени бизнеси се активира при лош сценарий с пандемията

Всички мерки, с изключение на мярката 60/40, която и сега действа, ще бъдат приложени на трети и четвърти етап от здравния план

15:22 | 05.08.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Всички мерки в подкрепа на българските граждани и на бизнеса, с изключение на мярката 60/40, която и сега е активна, ще започнат да се прилагат на трети и четвърти етап от здравния план, свързан с пандемичната обстановка. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в рамките на днешния блиц контрол в Народното събрание.

Той заяви, че всички тези мерки са включени в етапите на плана за управление на здравната криза.

Мярката 60/40 ще продължи да се прилага така, както е в момента - при спад в оборота с 30% подпомагането от страна на държавата ще бъде 50% от осигурителния доход на осигурените лица и съответно 50% от осигурителните вноски за здравно и социално осигуряване на вноските, плащани от страна на работодателя, каза вицепремиерът.

Служебното правителство предлага и нова мярка – 75/0, която ще се прилага към всички затворени бизнеси при трети и четвърти етап от плана, свързан с пандемичната обстановка. По тази мярка ще се покрива 75% от осигурителния доход на засегнатите лица, като ще се поемат и 75% от осигурителните вноски от страна на работодателя. Тази мярка е разширена с включването и на самоосигуряващите се лица, поясни социалният министър. 

Очакваме одобрение и подписване на споразумение с Европейската комисия по отношение на новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", откъдето евентуално ще бъдат насочени допълнителни средства по мярката "Запази ме" и "Заетост за теб", каза още Гълъб Донев. По думите му тези мерки са в подкрепа на бизнеса, особено "Заетост за теб", където се субсидира заетостта на безработни лица, които на практика са наети отново на работа за определен период от време. Обикновено досега това се е прилагало за шест месеца.

Ще продължи да се прилага и патронажната грижа за хора над 65-годишна възраст и за хора с увреждания, които са в невъзможност сами да се обслужват. Продължава и мярката за подпомагане на родителите с деца до 14-годишна възраст, ако се наложи затваряне на училищата и преминаване към дистанционно обучение и трябва родителите да вземат неплатен отпуск, каза още социалният министър.

Правителството има готовност да задейства всички мерки в подкрепа на гражданите и на бизнеса във всеки един етап при усложняването на епидемичната обстановка, обобщи социалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Ама ше е само за ваксинирани. Нещем да плащаме на непослушни!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още