IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов Консултативен съвет по туризъм ще търси решения за рестарт на сектора

Лято 2020 записва много сериозен отлив на чужди туристи, отчита министърът на туризма Марияна Николова

18:28 | 17.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лято 2020 записва много сериозен отлив на чужди туристи. Това констатира министърът на туризма Марияна Николова по време на проведеното днес първо заседание на новия Консултативен съвет по туризъм.

Съветът ще дава експертни становища в съответствие с нормативните актове и стратегическите документи, както и по конкретни професионални казуси, за да може страната ни да се утвърди като конкурентна, здравословна и безопасна дестинация за туристите.  В състава му освен експерти от Министерството на туризма влизат над 60 авторитетни членове – ръководители и представители на туристическия бранш, работодателски и синдикални организации, национални курорти, сдружението на общините, образователната общност, неправителствения сектор и др., посочи министърът.

Според данните на НСИ и ЕСТИ пренощувалите български граждани във всички места за настаняване през лятото на 2020 г. са над 1,44 млн., а за същия период на миналата година в местата за настаняване с 10 и повече легла те са около 1,46 млн. Разликата е малка, докато при чужденците е сериозна, отчита министърът, без да съобщава числа. В някои по-малки курортни селища по Южното Черноморие дори има ръстове на туристи от по 20 на сто, което се дължи предимно и именно на българското присъствие, посочва се в съобщението на Министерството на туризма.

Николова представи и предприетите от правителството социални, икономически и финансови мерки в помощ на бранша, за да намали негативните последици за сектора, който е най-тежко пострадал от пандемията. Пакетът от социално-икономически мерки е за близо 2 млрд. лв., дофинансиран с евросредства. От тях над 700 млн. лв. са безвъзмездни, другите са кредити и гаранции за кредити, изпълнявани чрез Българската банка за развитие и Фонда на фондовете, поясни вицепремиерът.

Тя подчерта, че над 54 мерки са одобрени от Тристранния съвет за сътрудничество. Мярката 60/40 в помощ на бизнеса е достигнала до почти 200 хил. души, а за сектор туризъм – хотелиерство и ресторантньорство, се трансформира в 80/20. Предложено е тя да бъде удължена до 1 май 2021 г. Одобрена бе субсидия от по 35 евро на седалка за чартърните полети. На 9% беше намален ДДС не само за ресторантьорство и кетъринг услуги, но и за ползване на спортни съоръжения. По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" ще се окаже помощ на пострадали от пандемията туроператори и турагенти в рамките на 10 млн. лв. Също по ОПИК за подкрепа на микро- и малки предприятия над 27 хил. подадени проектни предложения са в процес на оценка.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още