IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нотариалната камара: Хората да бъдат спокойни, проверяваме всички сделки

Нотариусите ще изповядват сделки с повишено внимание

09:57 | 25.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки безпрецедентния теч на данни, следствие на хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП), хората могат да бъдат спокойни, че сделките, които минават през нотариусите, се проверяват на всички нива. Това обяви в ефира на БНТ председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев.

Вчера приходната администрация публикува инструкции и разяснения във връзка с теча на данни, който беше осъществен от нейните сървъри. В указанията се посочва, че данъчните са информирали Нотариалната камара в България за разпространението на чувствителна информация, а нотариусите „ще изповядват сделки с повишено внимание“. Според Нотариалната камара, има достатъчно гаранции, че опити за незаконно прехвърляне на имот или превозно средство ще бъдат парирани от нотариусите в страната, уверяват от НАП. 

В ефира на Националната телевизия Красимир Анадолиев добави, че нотариусите имат връзка с базата данни на МВР, където се проверяват личните ни документи. „Свързани са и с базата данни - население или така наречената справка за ЕГН. При прехвърляне на автомобил, проверка на собствеността се прави и в КАТ. Всяко едно пълномощно се въвежда веднага в информационната система и опитите за измами бързо се осуетяват“, каза той.

„Нотариусът приема пълномощно, да речем, ако вие дойдете при нас с идеята да упълномощите дадено лице. Ние имаме близо от 8 години достъп до националния регистър за лични документи към МВР. Т.е. ние сме задължени да проверим самоличността ви, като при проверката визуално аз виждам лицето на съответния човек, който се е явил пред мен и знам, че това трябва да е притежател на съответната лична карта. Ние сме осигурили достъп на всички банкови институции до тази система, така че те в момента могат и биха могли да проверят представеното пред тях пълномощно“, обясни още Анадолиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
kreepe
преди 4 години
"Хората да бъдат спокойни, проверяваме всички сделки"Те и НАП съхраняваха данни, ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
В страната на корумпираните мизерници няма значение кой какво проверява, защото нищо не се променя освен цената на престъплението и %-тите за които трябва по корупционната верига.Няма ли европейски одит и контрол нищо не може да спре талантливите български корумпета и техните схеми за кражби и измами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 4 години
добре де, ще проверят всички сделки, без описаните от теб .... чети малко между редовете :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
DarkStar
преди 4 години
те защото до сега имотни измами, прехвърляне на фирми със задължения към безимотни лица, и други подобни са ставали без участието на нотариусите, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още