IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова и Добрев влизат в пряка битка за лидер на БСП

Това е първият в историята на левицата пряк избор на ръководител

12:08 | 12.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Членовете на БСП избират днес председател на партията. Това е първият в историята на БСП пряк избор на лидер, предава БНР.

Четирима са кандидатите, които останаха в състезанието - досегашният лидер Корнелия Нинова, заместникът ѝ в партията Кирил Добрев, депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков. Преди два дни Георги Тодоров е подал декларация за отказ от надпреварата и регистрацията му е заличена. Избирателите ще бъдат предупреждавани в избирателната секция, че гласът им за Тодоров ще бъде отчетен като недействителен.

Нинова очаква висока избирателна активност.

"Аз гласувах точно затова. Мнението на всеки да бъде значимо. За първи път правим такъв избор, исторически, и призовавам за висока активност - смело, мъдро и спокойно гласуване. Аз самата също така гласувам и да сложим край на порочния модел на управление на България. Политиката е маратонско бягане, тя иска постоянство и издържливост. Ние българските социалисти в последните четири години бяхме постоянни в битката си срещу мафията, издържахме всички изпитания и е време финала на маратонското бягане да го обявим на площада сега, при хората да обявим победата", каза тя.

Корнелия Нинова определи процедурата по прекия избор като прозрачна и демократична.

"Имаме над 1100 секции, както и 50, имаме подвижни секции, така че това са десетки хиляди хора ангажирани и няма как  върху тях по някакъв начин да се упражнява някакъв натиск за манипулация или за фалшификация", изтъкна тя.

Другият основен претендент в лидерската битка за БСП - Кирил Добрев, който упражни вота си в партийния клуб в Нови Искър, заяви, че гласува за силна и единна левица. Добрев каза, че разполага с доста сигнали за нарушения още от началото на изборния ден.

"Гласувах за една силна и единна БСП. Гласувах за този, който може да направи БСП отново победител. Цялата си кампания заложих на идеите, на визията, на всичко онова, което трябва да бъде БСП. Не знам кой се е отказал, кой остана, вече съвсем се обърках, има доста сигнали от сутринта. Моят екип ги обобщава, изпратили сме много жалби. Имаме ЦИК. Аз вярвам в органите на БСП, аз вярвам в своите другари", заяви Добрев.

В края на кампанията Жаблянов и Янков призоваха в обща позиция социалистите за неучастие в прекия избор, заради опорочената, по думите им, процедура. Според тях създадената организация е предпоставка за груби манипулации и подмяна на действителния резултат.

Имащите право на глас са около 80 хиляди души, но точният им общ брой не е ясен. От избирателните списъци вече са заличени починалите, напуснали и отпаднали до изборния ден социалисти, но от Централната комисия по прекия избор не са изисквали от общинските комисии информация за окончателния брой на избирателите по места.

Избирателните секции в страната са 1140. Изборният ден започва в 7.00 часа и ще продължи до 19.00 часа. Предвидени са три вида секции - стационарни, подвижни и мобилни, като мобилните ще се движат по график между малки населени места.

В края на неделния ден се очаква да има резултат от прекия избор за председател на БСП, съобщи Емил Войнов, председател на Централната комисия по провеждане на избора.

Според правилата, приети от Националния съвет на БСП, изборът се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на БСП, имащи право на глас. Избран е кандидатът за председател, получил повече от половината действителни гласове. Ако се стигне до балотаж, той ще бъде след седмица - на 19 септември. За 26 септември е насрочено заседание на 50-тия Конгрес на БСП, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 3 години
и накрая кво излезе... комуноидите са по демократична и по дясна партия от организираната престъпна група на тиквата.но пак няма да гласувам за вас, другари! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още