IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова: Частните и държавните болници да влязат в еднакъв режим

Ако частните лечебни заведения откажат, да им бъдат спрени парите от НЗОК, настоява лидерът на БСП

11:50 | 17.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Частните и държавните болници да се приведат в еднакъв режим, а ако частните лечебни заведения откажат, да им бъдат спрени парите от НЗОК. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по bTV.

„Всички мерки, които управляващите предложиха във връзка с обявеното извънредно положение у нас, липсват като текст в законопроекта, който трябва да бъде гласуван в Народното събрание, включително и за частните болници “, отбеляза Нинова.

„По Конституция частната и държавната собственост са равнопоставени. Защо тогава частните болници в момента не се включват“, пита Нинова.

БСП настоява за текст, според който те влизат в еднакъв режим. "Ако частните болници откажат, да им се спрат парите, които получават от Здравната каса", категорична е тя. Както е предложено в момента, ако лекар откаже да лекува – пробация и глоба, а ако частна болница откаже – нищо“, добави Нинова.

Нинова отбеляза, че в Закона за мерките по време на извънредното положение никъде не е записано заявеното от финансовия министър Владислав Горанов, че държавата ще поеме 60% от възнагражденията на работещите в засегнати от мерките фирми. „Пише, че при отпуски, неплатени при това, работодателят е длъжен да плати 50% от възнагражденията, а не държавата. Ето го противоречието“, обясни Нинова. 

За предложението на левицата да бъдат замразени плащанията на битовите сметки (ток, газ, вода), като това да важи и един месец след излизането от извънредните мерки Нинова обясни: „Не искаме да бъдат опростени тези задължения, а да бъдат отложени за времето, в което хората ще се върнат на работа и ще имат средства. Не искаме в този период да се трупат лихви“.

Според лидера на БСП предложението също не е изведено като текст в Закона. Като лош текст в Закона Нинова определи мярката, че ще се наказват медицински лица, които отказват да си изпълнят задълженията. Тя обясни, че като наказание е записано до 1 година пробация и 1000 лв глоба. „Вместо да осигурят условия на труд – въвеждат наказания. За сметка на това за спекулантите няма нито дума. Ние настояваме за санкции. Глобата за тези, които трупат дивиденти на гърба на заразата сега е 100 лв.“, уточни тя.

По думите на Нинова не се знае и как ще бъдат разпределени 500-те млн. лв. за малкия и среден бизнес през Българската банка за развитие. „Всеки един лев в извънредно положение от българските данъци и европейските средства трябва да се харчи единствено чрез актуализация на бюджета в Народното събрание, а не еднолично, както досега от премиера Борисов, през прозореца на джипа. Тук такава не се предвижда. Правителството направи едни обещания, които обаче не са подплатени със законодателна рамка“, коментира още Нинова.

Лидерът на левицата отбеляза, че са загърбени политическите противоречия,“ защото сме отговорни хора и виждаме колко опасна е болестта и за здравето, и за икономиката. В такива моменти няма нужда от самоцелно опозиционно поведение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още