IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова: БСП няма да участва в консултаци за нова Конституция

Леви депутати от Седмото Велико Народно събрание се обявиха против предложението на ГЕРБ за редакция на основния закон

12:27 | 26.08.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Леви депутати от Седмото Велико Народно събрание се обявиха против предложението на ГЕРБ за приемане на нова конституция. На среща с лидера на БСП Корнелия Нинова те обявиха, че България не се нуждаете от нов основен закон, а от управление, което да изпълнява повелите на сега действащата Конституция. Призоваха още политическите сили да не легитимират конституционната самодейност на управляващите, съобщава БНТ.

БСП няма да участва в консултациите, организирани от ГЕРБ, за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя се позова на взетото решение от Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група.

Нинова нарече "фантазия" вчерашната информация на Веселин Марешки, че БСП ще промени позицията си след среща със западен посланик. 

"Няма да участваме в преговори за Конституцията, няма да даваме подписи от тези 120 необходими за внасянето на проекта и няма да подкрепим с гласове тези необходимите 160, за да се свика Велико народно събрание“, каза тя.

“Категорични сме, че този парламент и това правителство са изчерпани. На финала на този мандат без сериозно обществено доверие не може да се обсъжда и решава този въпрос. Освен това по съществото на предложенията категорично се противопоставяме срещу премахването на социалната, правовата, демократичната държава и другите промени, които предлагат в Конституцията", допълни Нинова.

От вчера ГЕРБ стартира консултациите за търсене на подкрепа за свикване на Велико народно събрание, което да приеме нова Конституция. Първата среща на управляващите беше с партньорите им от ВМРО. След края ѝ председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова съобщи, че има принципната подкрепа от ВМРО за свикване на Велико народно събрание и процедура по изработване на нова Конституция на България.

След като ВМРО приеха предложението на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание и приемането на нова Конституция, същата позиция заяви и другия коалиционен партньор на партията на Бойко Борисов - НФСБ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още