IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: Само политически въпроси могат да ни спрат по пътя към еврозоната

Това, че държавата влиза в частна банка, е добра стъпка към еврозоната, посочи финансистът

10:53 | 12.06.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това, че държавата влиза в частна банка, е добра стъпка, щом става дума за еврозоната. Това каза финансистът Николай Василев по повод думите на икономическия министър Емил Караниколов, че пътят на България към ERM II е свободен, след като последният проблем е решен – капиталовата адекватност на една от банките. 

В интервю за бТВ бившият икономически министър коментира, че участието с миноритарен дял на държавата в Първа инвестиционна банка ще е временно, а с тази стъпка българската банкова система ще стане още по-стабилна.

„Дори и да е малко под въпрос инфлацията, по всички други критерии има медали, например по показателя дълг по БВП имаме сребърен медал в цяла Европа сега, както беше през последните вече десет години", посочи той и конкретизира, че инфлацията в България за първи път от доста време насам е малко отгоре - 0,8%, което е близко до нулата. „Това обаче изобщо не е проблем за влизането на страната ни в „чакалнята“ на еврозоната“, смята Василев.

По думите му икономистите не са изненадани от цифрата на инфлацията.

„Същевременно обаче всички световни икономисти мълчат в момента по темата ще има ли тази година инфлация, или дефлация. Но това не е проблем за еврозоната, тъй като ние ще влизаме в „чакалнята“, а там изобщо няма такова изискване", каза още Василев.

Финансистът смята, че никакви цифри не могат да ни спрат, а само политически въпроси от двете страни.

„Първо, трябва да сме сигурни, че искаме, тъй като не всички институции бързат натам. От друга страна, трябва да ни пуснат политически“, каза още той и заяви, че ситуацията с Шенген е съвсем същата – „отговаряме на критериите, но не ни пускат политически“.

Investor.bg припомня, че нивото на инфлацията в България не отговаря на изискванията за въвеждането на еврото. Това става ясно от доклада на Европейската централна банка, който анализира икономиките на страните в Евросъюза извън еврозоната. В същото време от Франкфурт отбелязват, че България напредва по пътя към въвеждането на единната европейска валута.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Да се чете вместо "БТК"-Булгартабак или Благоевград БТ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Колко пъти трябва да пиша до инве.стора.....,Николай Василев не е финансист.....,него така наречения "цар" го понижи от финансов министър в неговия кабинет (на царя) в министър на транспорта информационните технологии и съобщенията (надявам се помните аферата с БТК).....,тоест той е провалил се министър на финансите.....От тук нататък не говорете повече за "финансист".....Като специалист по транспорта информационните технологии и съобщенията- ДА,но не и като финансист в какъвто се изживява все още.....Надявам се че бях изчерпателен.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 3 години
Никито, чекай ти го изясним!ТОВА НЕ Е КАТО ПРИЕМА В ЕС! РАЗЛИКАТА Е СЛЕДНАТА - ПРИ ПРИЕМА В ЕС НИ ЗЕМАХА ЗА ПРИСУГА И МОМЧЕ ЗА ВСИЧКО В ТЕХНАТА КЪЩА. ДА НИ ПУСНАТ В ЕВРОЗОНАТА Е ВСЕ ЕДНО ДА НИ ПОКАНАТ НА МАСАТА. ДА ХАПНЕМ И ДА ПИЙНЕМ С ТЯХ, ДА ПООБЩУВАМЕ.Как мислиш, дали ше ни поканат? Щото знам отговорът. Само заслепени интересчии кат теб може да твърдът обратното. Домбровскис пак ше ни "изиграе".....МЪКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
evtimvz
преди 3 години
Забравяте, че само около година, година и половина, цената беше около 4-5 лв. Сед информацията за капиталовата недостатъчност падна на половина. Сега пак се качва. Лично аз не продавам при ниска цена. Не се знае колко ще е цена след 1 месец. Пък като гледам как се продават акции на 2.8+, нищо чудно да има договореност държавата да купува на тази цена търгуваните от банката акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Забравил е само да каже, че и удължаването на извънредното положение странно съвпадна с цялата врътка. Не че българите сме се разтичали да правим протести, но много съвпадения. Иначе сме майстори в кръчмарските революции :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
scott
преди 3 години
Кирил Симеонов пред Фрог: Със сделката с *** показахме на Европа, че сме най-обикновени тарикатиЗащо го наричате демагогия?Кой разумен инвеститор би искал да закупи акции на цена около двойна над пазарната? Но пък държавата винаги е на линия, за да придобие два пъти по-скъпите акции. Няма проблем - все пак е с парите на българските данъкоплатци.Сега - да споменем тънкия момент. Винаги става интересно, когато зад едни действия се провиждат и други неща.С тази цена за акция, държавата и още един неназован участник с доста по-малък дял ще придобият 26.18% от капитала на банката.Така, а сега си представете, ако цената на акцията е близка до пазарната, тоест около два пъти по-ниска. С тези 200 милиона лева хипотетично новият инвеститор би могъл да има два пъти повече акции или над 50%. Ерго - сегашните мажоритарни собственици нямаше да имат контрол над банката. Интересно нали? А при сегашните условия те ще запазят общо над 60% от дяла. С един изстрел два заека - хем покриваме изискването на ЕЦБ, хем спасяваме собствениците на ***. Всичко това с парите на данъкоплатеца.Това е скандално. И всичко това идва след безумните идеи за държавни бензиностанции, лотарии, огромен ВиК холдинг. Държавен капитализъм от дясната партия на България.Понекога, некой им го казва. Кратко, ясно, точно, евалла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Ало, Николайчо, напоследък много се активизира в твоя си стил. Помним те. Идват избори и ти упорито напомняш за себе си. Смешно е да твърдиш и правиш паралел между Шенген и Еврозоната, че са еднакви причините да не ни пускат там. АМА МНОГО Смешно. Аз те цитирах с глупотевините ти при преподаване на лекции по икономика на студенти, за да не правят такива нелепи съждения. Но в устрема си към властта си неудържим. Щом пригласяш и на Каратози, както нарича един политик Краниколов безличния послушник, ясна е работата. Последното, което помня от Караниколов е лъжата му за изпратените фурмИ. Писва ми от неграмотници и нагаждачи.НЕ СМЕ ГОТОВИ за еврото и хората там го знаят. Самата еврозона е в люта криза, та дори да бяхме готови, не ни е мястото там. Знаем и на кого е *** и защо я спасиха, когато сринаха КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Нещо съм пропуснал. Явно като влезнем в еврозоната и ще завалят евра (мана) от небето и всички ще заиграем сиртаки по гръцко море. Какво стана с добрия стар недържавен капитализъм :)))Това, че държавата влиза в частна банка, е добра стъпка, щом става дума за еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още