IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма установени нови случаи на коронавирус у нас

Уточняват се групите хора, които ще бъдат изследвани приоритетно за наличие на коронавирус

09:52 | 09.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Няма установени нови случаи на коронавирус у нас. Остават четирите потвърдени - два в Плевен и два в Габрово. Това заяви ръководителят на Националния оперативен щаб за коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг.

“Пристигат пробите от засегнатите градове, предимно персонал и контактни лица в много голямо количество. 140, както обявихме грубо, все още се уточнява какви ще бъдат групите, които ще бъдат изследвани“, каза проф. Мутафчийски, цитиран от БНР.

“За методиката, която се използва за изследване в целия свят, все пак трябва да има някакви минимални изследвания или минал известен период от заразяването, за да може да се позитивира с лабораторно изследване“, посочи той и допълни. 

“Така че и при мерките, които се взимат и в самите лечебни заведения, достъпът до самите лечебни заведения е много строг, да няма излишно ходене в самите болници. Там помага и Министерство на вътрешните работи, дезинфекция върви денонощно на всичките отделения. Персоналът използва задължително защитни предпазни средства от по-ниска степен на защита. А тези, които работят с доказаните вече случаи, са с висока степен на защита“.

“Изработват се приоритетите, преди малко разговаряхме и с директора на болницата в Габрово, кои хора ще бъдат изследвани първи. Това са именно най-пряко контактувалите с доказаните случаи. Един старчески дом, който е в Габрово, там е имало пациентка, която е била в болницата и след това е изписана като здрава“, каза още проф. Мутафчийски.

“Щабът в момента решава как да се разпределят пробите, за да може да имаме бързи резултати. Обяснихме много пъти, че има определено натоварване, което може да издържи една лаборатория за денонощието. Военномедицинска академия също поема част от пробите, които са за Габрово и Плевен, с цел по-бързо обработване“.

Задължително трябва да има домашна карантина за всички контактни лица с тези установени и потвърдени случаи, категоричен бе проф. Мутафчийски.

В габровската болница ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност. С цел ограничаване на персонала, който се движи из самата болница“, съобщи още той и коментира информацията за т.нар “нулев пациент“.

От думите на проф. Метафчийски стана ясно, че заразената в Габрово медицинска сестра не е имала досег с пациента от болницата, който също е изолиран с коронавирус.

“Ако забелязвате, аз не говорих за нулевия пациент, защото още нямаме установяване на такъв пациент. В Габрово само мога да кажа, двете пациентки, които са установени нямат нищо общо помежду си, въпреки че беше разказана история, че това е сестрата, която се е грижела за пациента – не е вярно, сестрата изобщо няма досег с този пациент“.

Мутация на короновируса може да настъпи при предаването му от човек на човек, още повече, че в световен мащаб има над 100 хил. предавания от човек на човек, коментира проф. Тодор Кантарджиев от щаба.

"По този начин вирусът се адаптира към човека, става по-ниско болестотворен, но по-лесно се предава и затова посланието на щаба е младите хора, които карат много леко заболяването, на крак, и дори не могат да забележат, че са болни, да не контактуват с възрастните си роднини, които са най-податливи".

Впечатлен съм от организацията, която са направили ръководителите на двете болници в Плевен и Габрово, каза здравният министър Кирил Ананиев в сутрешния блок на БНТ. Там са настанени пациентите с положителни проби за коронавирус в България.

Поставих си няколко цели. Първо, исках на живо да се запозная със състоянието на двамата пациенти, които са носители на новия коронавирус, коментира министърът на здравеопазването.

Освен това той е искал и да се запознае с организацията в лечебните заведения. Освен коронавируса, там има и сезонен грип тип Б, който понякога е с по-тежки последствия от коронавируса, добави Ананиев.

Ръководителите на двете болници в Плевен и Габрово са осигурили увеличаване на леглата. При необходимост, има възможност за удвояване на броя им.

В момента в Габрово има 10 легла в инфекциозното отделение, от които 7 са заети. Имат възможност да прибавят още 7 легла, тоест леглата стават 17.

Има разработен и кризисен план, при който да се отворят още легла. Единият вариант е за 27 легла - едно отделение да бъде заделено специално за такива случаи. Ако заболяемостта е по-голяма, може да влезем в разговори с държавната белодробна болница, където може да се откре цяло ново отделение, каза министърът.

Направена е добра организация и план за преструктуриране на персонала в двете болниците, така че, ако се наложи, специалисти, лекари и медицински сестри от други отделения да поемат грижите за болните в инфекциозното отделение, добави министърът.

По думите му към момента има достатъчно персонал, а в особено критични моменти може да бъдат подпомогнати с работещи в други лечебни заведения.

Той каза, че си е поставил цел да подпомогнат двете лечебни заведения с предпазни средства, а към момента няма липса на такива. Навсякъде в страната сме създали организация да бъдат доставени необходимите предпазни средства. Някъде има нужда, някъде са по-добре задоволени.

Той припомни, че премиерът вчера проведе среща с бизнеса за осигуряване на предпазни средства. Освен това водим разговори с трети страни, които са поели ангажимент да ни доставят предпазни средства, така че мисля, че ситуацията ще бъде овладяна, посочи Кирил Ананиев.


От днес няма да бъдат приемани нови болни, а тези, които са в болниците, няма да бъдат изписвани. Тоест те остават в лечебното заведение и разходите са за сметка на лечебното заведение. Ще бъде удължен престоят им по клиничната пътека, по която са приети. Засега има и достатъчно тестове и сме в процедура за нови тестове, допълни здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още