IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да се затварят хотели при установен случай на коронавирус

Местата за настаняване трябва да разполагат с помещение за изолация при необходимост според утвърдения от министъра на туризма проект

16:16 | 14.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Няма да се затварят хотели, в които е установен случай на заразен с Covid-19 турист. В такива ситуации действа алгоритъм, утвърден и с РЗИ в страната, за изолиране на болните в отделна стая. Това каза във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна с представители на туристическия бранш, с кмета на града Иван Портних, с областния управител Стоян Пасев, с представители на контролните институции, предава БНР.

Ангелкова посочи, че всички указания, оповестени от министерството, са към днешна дата и в зависимост от решенията на европейските институции и на ситуацията с епидемичната обстановка у нас, могат да бъдат променени.

Тя увери, че няма да има дискриминация и всички двустранни споразумения, които се сключат в тази сфера, ще бъдат реципрочни и за нашата страна. 

През това лято наемателите и концесионерите на плажове ще могат да увеличат търговските площи с до 4%, за да има достатъчно отстояние между масите, каза още Ангелкова.

Освен това размерът на концесионните такси и наемите ще бъде обвързан с цените, на които се предлагат чадърите и шезлонгите по пясъчната ивица. Цените на тези услуги трябва да бъдат намалени поне с 50 на сто в сравнение с Лято 2019.

Ангелкова припомни и предвидените промени по отношение на разполагането на чадъри и шезлонги – за един чадър с два шезлонга се предвиждат 20 квадратни метра площ. Предстои новите промени за плажовете да бъдат приети до 23 май.

Министърът допълни, че категоризацията на обектите за настаняване на гости и ресторантите, която е изтекла или изтича, ще бъде удължена до края на годината.

Министерството на туризма публикува вчера на интернет страницата си проект за подробни указания за функциониране на местата за настаняване и заведения за хранене и развлечения след отмяна на извънредното положение в България. Въпросните указания са утвърдени от министъра на туризма Николина Ангелкова и одобрени от Министерството на здравеопазването.

Мерките, предложени в текста, са свързани с дейността на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към тях или самостоятелни, които имат открити площи (тераси, градини и др. такива пространства). Сред общите правила се посочва, че ще се спазва физическа дистанция от минимум 1,5 м между хората. Трябва да се поставят дозатори с дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите в различните помещения и по-специално на входовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, зоната с открит басейн и т.н. 

В лоби пространствата местата за сядане трябва да са на най-малко 1,5 м едно от друго. Групиране на гостите във фоайето не се допуска. Те ще трябва да спазват дистанция при регистриране или напускане на обекта. Ползването на асансьорите се ограничава до минимален брой лица.

Изхранването на посетителите ще се осъществява само в откритите части на ресторантите в хотела или на заведенията за хранене и развлечения. Допустимо е ползване на бюфет, но само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител с маска и ръкавици. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната.      

Разполагането на масите с места на открито ще става по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1,5 м между тях и за не повече от 4 лица на маса.

Според указанията е разрешено ползването на басейни като самостоятелни обекти, без прилежащи други съоръжение за СПА процедури и развлечения.

Специален акцент е поставен върху дезинфекционните мероприятия в туристическите обекти, както и на техническата поддръжка и свързаното с нея обслужване. 

Местата за настаняване трябва да разполагат с помещение за изолация при необходимост, като се посочва, че не се карантинират обектите. Указанията ще подлежат на развитие според промяната на антипандемичните мерки и други обстоятелства, свързани с разпространението на COVID-19 в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още