IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: Внесеният боклук е 10 пъти по-малко от изнесения

Няма ТЕЦ-ове, които да горят нерегламентирано отпадъци, категоричен е министърът на околната среда и водите

10:48 | 02.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА Архив</em></p>

Снимка: БТА Архив

Недоволство у хората предизвика новината, че у нас се вкарват и горят отпадъци от други страни. Но за 2018 година внесеният за изгаряне боклук е около 10 пъти по-малко от изнесения. Това коментира в ефира на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

По думите му в момента няма ТЕЦ-ове, които да горят нерегламентирано отпадъци. Изгарянето на отпадъци и по-точно на горива, които са от отпадъци, е политика, към която ние трябва все повече да вървим, категоричен е министърът. „В момента у нас се изгарят около 3,3% от отпадъците, средно за ЕС е 28%. За следващите 15-ина години наша цел е да постигнем 25%. Това, което направихме в Перник, е максимално бързо, ние дадохме много кратки срокове на ТЕЦ "Перник" да изнесе нерегламентираното гориво, за да може да пуснем максимално бързо топлата вода на хората. През последният месец-месец и половина се изгаря био маса, която не е регламентирана, не е разрешена. Трябва много ясно да се гарантира, че опазването на околната среда и здравето на хората ще бъде защитено", допълни Димов и уточни, че процедурата е тежка и продължителна. 

Министърът обясни още, че докато ТЕЦ-ът в Перник е бил затворен, е поставена допълнителна станция за замерване на въздуха, която мери на специфично място докато ТЕЦ-ът не е работил и 3 дни след това. „Установихме, че след като той започна да работи, имаше повишаване на показателите за серния окис и за фини прахови частици. Те пак бяха в нормата, но бяха по-високи, отколкото докато ТЕЦ-ът беше затворен. Очевидно той допринася за замърсяването на въздуха", коментира Димов.

Според него има два типа боклук. "Едните отпадъци са в така наречения зелен списък, който се движи свободно в ЕС само с попълването на един документ, който минава през митница, и другите, които подлежат на нотификация. Тези нотификации са известните RDF горива. За тях ние имаме непрекъсната информация, тъй като те минават през системата на Министерството на околната среда и водите", добави той.

По думите му за тези от зеления списък се подготвя по-строг регламент, защото те се движат свободно в цяла Европа. Това не означава, че държавите нямат право да направят по-стриктен контрол. Точно в тази посока ще вървим със законодателни промени, защото нямаме информация, уточни министърът. „За този зелен списък характерно е, че през Бернската конвенция информацията излиза след около 2 години. Ще направим такива промени, така че да имаме информация постоянно", посочи Нено Димов.

Той каза още, че са направени изненадващи проверки, последната на 26 септември, заедно с Агенция "Митници" и с "Гранична полиция". „Проверихме 24 превоза и имаше само 3-4 нарушения в непълнота на документите. Камионите бяха спрени, получиха необходимите документи и продължиха пътя си", допълни министърът и уточни, че се продължава с изненадващите проверки в ТЕЦ-овете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още