IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: В „Пирин” ще се изгражда само спортна инфраструктура

В момента инвестиционно намерение няма, заяви министърът на околната среда

10:27 | 29.12.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Решението на правителството за промяна в Плана за управление на Национален парк "Пирин" предизвика в четвъртък вечерта протести на природозащитници, които блокираха Орлов мост. Очаква се протести да има и днес. 

"Еколозите могат да бъдат спокойни, хотели в защитените зони на Пирин няма да се строят. Това е уредено със закон", посочи министърът на околната среда и водите Нено Димов в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR. 

Пред Bulgaria ON AIR министър Димов подчерта, че в приетото вчера решение на Министерския съвет единствено се заявява възможност за изграждане на втори кабинков лифт и друга спортна инфраструктура при конкретно инвестиционно намерение от даден инвеститор, а всяко предложение трябва да мине през всички екологични оценки.

Ако има инвестиционно намерение, процедурите на екологичното законодателство ще бъдат преминати бързо, включително оценката за въздействие, обясни той. В момента инвестиционно намерение няма, подчерта екоминистърът.

По думите му концесионерът трябва да заяви инвестиционното намерение, което подлежи на оценки. „Основният въпрос е, че цялото екологично законодателство трябва да бъде спазено и нищо освен спортна инфраструктура няма да се изгражда“, каза министърът и пред Нова телевизия.

Той обясни, че държавата получава част от приходите от концесионната такса. Запитан дали ще има повече писти, той каза, че трябва да има конкретно намерение, за което да се направят оценки.

„Не може да се прави оценка на имагинерен проект“, заяви Димов. 

По думите му наличието на втори кабинков лифт означава по-бързо извозване на скиорите. Според него цялата ски зона над Банско представлява 2% от национален парк „Пирин”, а пистите заемат 0,3% от територията на парка. 

Търсим баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие, каза още Нено Димов. Той настоя, че лифтът е екологичен транспорт. „Как мога да не искам да се развива екологичен транспорт в планината“, попита той.

Природозащитниците от коалицията „За да остане природа в България“ заявиха след вчерашното решение, че Министерският съвет е решил „да допусне мащабни строителство и сечи в Пирин“ дни преди началото на европейското председателството на България.

„В три от зоните на парка строителството става допустима дейност на обща площ от 48% от парка. За зоната за туризъм "изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура" е изрично записано. Досега това можеше да се извършва едва на площ от 0,6% от парка. Това засяга най-ценното богатство на парка - столетните мурови и борови гори“, заявиха екоактивистите.

От ПП „Зелените“ пък заявиха, че ще сезират българския съд и европейските институции. Те призоваха своите членове и симпатизанти към „решителни протестни действия“.

Днес Нено Димов не се съгласи с тези твърдения, като каза: „Зелените си имат своите крайности“. Той настоя, че България трябва да се развива като ски дестинация.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
tnm
преди 6 години
Да речем, че нещата не стоят точно така. Ключът от палатката се крие в самият план за управление на парка. Или по-точно в избора на този, който го изготвя.Организаторите на протестите загубиха, а с това загубиха и възможност за изнудване на разните му там инвеститори. Спечелилите конкурса, спечелиха тази възможност. Самият план за управление е доста като сума, а и последващите приходи от неговото изпълнение, също не са за пренебрегване:) Така че, загубилите с право въртят номера и яхат вълната на народното недоволство.Познавам част от екипа, изготвил проекта. Също така, много добре познавам и тези, които се "борят" за запазване на Природата.На 98% съм сигурна, че който и да беше спечелил процедурата и да се бе заел с изготвянето на плана за управление на парка, втори лифт щеше да има. Само че, методите и подходите за убеждаване на народонаселението щяха да са други.Весели празници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
bertram
преди 6 години
Да не говорим, че като построят 'еко-лифта' , а в Банско изпраскат още 100 хотела и ги напълнят с евтини чужденци в един хубав момент, ще се окаже, че пистите са малко и тогава ще има нови съоръжения само за спорт разбира се....писта с дървете по нея няма....ще има скромна санитарна сеч докато не оголят планината.... чак тогава лакомите банскалии ще си го получат, когато при някой силен дъжд река глазне буквално ще ги отнесе... тогава ще се сетят че вековната гора не е само да пречи на Георгиу и сие и еколозите не са само еко-фашисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
bertram
преди 6 години
Банско ще е Слънчев Бряг на планината. После ще кажат какво толкова. Мутрите построиха град върху дюните. Георгиу и мутрите зад него + комисионерите във властта ще направят от Банско -слънчев бряг 2, но в момента вторият лифт им пречи да го реализират....капацитета до планината е ограничен. Боровец, Витоша, Пампорово, Добринище предлагат по-добри условия за ски спорт ако се направят съответните инвестиции, но мутрите са в Банско...затова цялата държава сега с това се занимава. Иначе и 6 лифта да им сложат..снегът в Банско е кът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още