IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК започва преговори за намаляване на цената на тока от американските централи

В първите 100 дни на управление правителството е активизирало работата по газовите връзки, отчете енергийният министър

13:04 | 20.02.15 г. 2
НЕК започва преговори за намаляване на цената на тока от американските централи

Националната електрическа компания (НЕК) е успяла да подпише меморандуми за разбирателство с представителите на двете т. нар. американски централи в Маришкия басейн (ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"), в които е предвидено предоговаряне на изкупната цена на тока от двете централи в посока надолу. От своя страна, НЕК гарантира, че ще изплати просрочените задължения към тези инвеститори, които са в общ размер от 600 млн. лева.

Това съобщи в отчета си за първите 100 дни от управлението енергийният министър Теменужка Петкова.

Преговорите с AES и КонтурГлобал бяха една от краткосрочните мерки на правителството, предприети за намаляване на дефицитите в енергетиката. Очакванията са конкретните параметри на споразумението да бъдат постигнати до края на март, като се анализират "различни варианти" и се търсят допирните точки.

Към този момент ЕК не се е произнесла дали договорите с централите представляват нерегламентирана държавна помощ, посочи още енергийният министър.

Петкова повтори, че само дълговете на НЕК надхвърлят 3,3 млрд. лева, а текущите задължения за 2014 година са в размер на 600 млн. лева.

"За никого не е тайна, че енергийният сектор е в дълбока криза", каза енергийният министър и допълни, че проблемите са се трупали в последните години. Част от тях са породени от политически, а не икономически мотивирани решения за сектора. Въпреки големите загуби не е обсъждано решение за разделяне на НЕК, допълни Петкова.

Енергийният министър отчете още, че в краткосрочен план правителството си постави задача да промени Закона за енергетиката, за да намали дефицитите. Текстовете бяха приети вчера по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика и те предвиждат изваждане на топлоцентралите, които не са високоефективни, от енергийния микс, надзор над енергийните предприятия, както и промяна в дейността и избора на членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

В своите приоритети правителството поставя и удължаването на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Петкова отчете, че процедурата върви по план, но "за пети блок няма резерв от време". Тя припомни, че са нужни 270 млн. евро за модернизиране на двата блока и удължаване на експлоатацията им. Досега са платени 190 млн. лева.

Енергийният министър допълни, че не се обсъжда идеята на председателя на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев ядрената централа да не внася дивидент в бюджета, за да набере нужните средства за удължаване на срока за двата блока.

Работна група пък анализира акционерното споразумение за нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“, като се подготвя и финансов модел за проекта.

В първите 100 дни на управление правителството е активизирало работата по газовите връзки като част от плановете за подсигуряване на газовите доставки. По отношение на връзката с Румъния, която е на най-напреднала фаза, се подготвя нова обществена поръчка за избор на изпълнител на довършителни работи. Припомняме, че тръбата под Дунав беше спукана и повече от година тя не може да бъде извадена и сменена.

Активирана е и работата по връзките с Гърция, Турция и Сърбия.

До края на 2015 година правителството ще направи всичко възможно и за пълната либерализация на енергийния пазар. В момента се прави избор за платформа на енергийна борса, уточни Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още