IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нейнски: Има раздалечаване между дневния ред на политиците у нас и хората

България е изправена пред историческа дилема - връщане към Евразия или продължаване на евроатлантическата ориентация, казва бившият външен министър

15:40 | 26.06.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има раздалечаване между дневния ред на политиците и хората в България, а успешният вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков влошава перспективите за намиране на решения за проблемите на страната в рамките на настоящото народно събрание. Политически лидери трябва много ясно да обяснят какви са рисковете и възможните сценарии за създалата се съвпкупност от икономическа, военна и политическа кризи. Това коментира Надежда Нейнски, бивш външен министър, в ефира на предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Трябва да се направи възможното в рамките на този парламент да се намери реформаторско евротлантическо мнозинство, но не съм голям оптимист", каза Нейнски

Ако се отиде на нови предсрочни избори, България няма да може да артикулира и защити червените линии за обществото, чието преминаване ще означава разко връщане назад, каза Нейнски и направи съпоставка с начина на взимане на решение във Великобритание за излизането ѝ от ЕС.

"Решението за Брекзит изправи Великобритания пред огромни трудности... Безусловно това беше огромно сътресение. Можете ли да си представите едно погрешно решение или гласуване, което да ни люшне в сивата зона и да даде възможност на реваншистки, националистически и популистки течения да овладеят управлението на държавата, пред какви големи изпитания би се изправила страната?", каза Нейнски. 

Въпреки грешките, не бива да се забравя какви огромни постижения е постигнала България до момента и хората с демократично мислене не трябва да престават да упражняват своя натиск, призова тя.

"Тук е заложена историческа дилема - или се връщаме назад към Евразия, несигурност, нестабилност, постоянно сменящи се правителства, или се създава едно категорично реформаторско, евроатлантическо мнозинство, което излъчва правителство, партнира с ЕС и НАТО и е част от усилията за стабилни и сигурни Балкани", каза бившият външен министър. 

Нейнски припомни как по времето на войната в Югославия правителството е успяло да обясни и намери подкрепа за непопулярната си позиция за конфликта.

"Това е пътят, по който трябва да се мине, за се формира реформаторско евроатлантическо мнозинство. България е член на ЕС и НАТО и имаме естествени съюзници - в борбата със зависимостите и корупцията най-големите съюзници са НАТО и ЕС", каза тя. 

Голяма част от българите си дават сметка, че е застрашена евроатлантическата ориентация на страната, но не се знае дали те са мнозинство, което може да защити успехите от последните тридесет години, каза Нейнски. Да имаме граждански свободи и да пътуваме свободно не са дадености, а неща, постигнати с изключителни усилия и изпитания за българите.

"В момента трябва да се говори много открито, много категорично и трябват страшно много срещи с хората, за да се обясни тази позиция. Няма да стане от един път", смята Нейнски.

Поколенията в Европа, особено Западна, вече приемат демокрацията за даденост и са станали свидетели на пораженията от Студената война. Войната в Украйна показа, че битката за демокрацията трябва да бъде постоянна, и каза Нейнски.

"Рискът от руските зависимости беше много дълго време подценяван... [Войната] даде възможност да се разбере колко много европейски политици са избрали интереса пред морала и принципите. Говорим за зависимости в България, в Източна Европа, но също и в западноевропейските общества", каза Нейнски и даде за пример Германия, която до последно се е противопоставяла на идеята за обща европейска енергийна политика.

Ситуацията в Източна Европа е още по-рискова заради все още "по-крехките" демокрации в региона. "Западните общества показаха абсолютна готовност и категоричност да скъсат зависимостите, докато източните нямат този демократичен инстинкт в такава степен и много по-трудно и болезнено става раздялата."

Преодоляването на тези зависимости ще трябва да стане с цената на компромиси в други сфери като зелената сделка, коеот обуслява нуждата от единна европейска енергийна политика, каза Нейнски. "Цените на газа и на енергоизточниците [трябва] да се договарят от ЕС, а не от всяка отделна държава, защото възможностите им са различни... За страни като България този напредък по темата е от изключително значение."

"Външната политика за България е вътрешна политика - защитата на геополитическите ни интереси дава шансове във вътрешнополитическия дебат. Възможностите за развитие на България по европейски път дава инструментариум за борба с корупцията, за реформи в правосъдието и повече инвестиции", каза бившият външен министър.

В коментар за идеята ЕС да взима важни геополитически решения с квалифицирано, а не абсолютно мнозинство - т.е. да отпадне правото на вето на страните-членки - Нейнки заяви, че този процес се засилва от войната и прозренията за рисковете за сигурността на Европа от руско и китайско влияние, а ветото на България за членството на Северна Македония не е решаващ фактор в него.

"ЕС върви към намиране на механизми една или две държави да не се превърнат в спирачка във взимането на решения... Ако това се случи, а шансовете са много големи, тъй като и Германия подкрепя такава идия, означава България да изпадне в сивата зона с Унгария, ако няма промяна в поведението ни. Това ще делигитимира голяма част от усилията ни в различни сфери", посочи тя. 

Недопускането до преговори на Северна Македония "със сигурност" е в интерес на Русия и Сърбия на Балканите, смята Нейнски и добави, че това не означава България да предаде националните си интереси. Според нея т. нар. "френско" предложение съдържа важни победи за България - българите да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония като "държавотворен народ, а не като малцинство" и протокола за изпълнение на договора от 2017 г.

"Това че ЕС става гарант за изпълнението на тези условия е най-големият успех до този момент на България."

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 1 година
Тя не се притесняваше да бъде червена, когато почиваше в почивните станции на ЦК на БКП. Отгоре на всичко е плоска и незначителна. Но и се падна. Нахрани журналистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
toto 2
преди 1 година
До сега ,какви бяха -НЕПОПуЛИСТИ ЛИ ? Изпълзяха пак всички Влъхви ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
тая още си живее във времето "кой не скача е червен "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Надето - много приказки, малко мисли.Ние не трябва да се ориентираме про-атлантически или евразийски, а да търсим своя си път, Българския.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още