IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недосегаем ли е главният прокурор, питат депутати

Служебният вътрешен министър ще сезира определен прокурор за изнасянето на СРС-та от страна на Иван Гешев

14:12 | 23.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няколко часа продължи изслушването днес на служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието - Бойко Рашков и Янаки Стоилов, във връзка с искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

От думите на Рашков стана ясно, че служебният вътрешен министър ще сезира определен прокурор за изнасянето на специални разузнавателни средства (СРС) от страна на Гешев. Рашков подчерта, че материалите за сигнала за нарушения на Иван Гешев са събирани повече от година. Те са от различни професионални организации.

По думите на Рашков главният прокурор неправомерно е разпространил факти, събрани със СРС, които по закон се използват само за нуждите на наказателното производство. 

В началото на изслушването пък депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов, вносител на искането за изслушване, определи решението на Висшия съдебен съвет от вчера като недопустимо, допълва БНР.

От партията на Мая Манолова заподозряха нова коалиция с представители на ГЕРБ, на ДПС, на „Атака“ и на БСП, която защитава Гешев и "която вижда в огледалото" главния прокурор.

На въпрос от страна на Николай Хаджигенов недосегаем ли е главният прокурор, Рашков уточни, че Гешев на практика е „досегаем юридически, но фактически – не е".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още