IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се очакват неустойки за България заради излизането от Бургас-Александруполис

Въпросът обаче предстои да се обсъди на общото събрание на акционерите, което вероятно ще се проведе в края на януари

12:12 | 11.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Не се очакват неустойки за България заради излизането от Бургас-Александруполис

Според данните към момента, не се очаква към българската страна да бъдат предявени искания за неустойки заради излизането от проекта за нефтопровода „Бургас-Александруполис“. Това каза за Investor.bg източник, близък до участниците в проекта. 

Преди месец правителството взе решение България да прекрати участието си в проекта, като основният мотив беше, че проектът не може да бъде реализиран според условията и финансовите параметри, заложени в споразумението от 2007 година.

Участието на България в проекта, което все още официално не е прекратено, е 24,5%. Толкова се пада и на Гърция. Останалите 51% принадлежат на Русия.

Българското правителство ще преговаря с другите двама участници в „Бургас-Александруполис“ – Русия и Гърция, за излизане от проекта „по взаимно съгласие“, казаха тогава за Investor.bg от финансовото министерство. В случай че не се стигне до такова споразумение, страната ни ще излезе от проекта в 12-месечен срок след съответното уведомление.

Към края на миналата година натрупаните задължения за периода 2009-2011 г. от българска страна по „Бургас-Александруполис“ са близо 6,4 млн. евро. Затова по бюджета на финансовото министерство за 2012 г. са предвидени „до 12,8 млн. лева“ за покриване на посочените задължения.

От тази сума 4,9 млн. евро са задълженията за 2009 г., а останалата част почти изцяло е за 2010 г., тъй като през 2011 г. развитие на проекта почти няма. Пари за плащане на евенуални неустойки не са предвидени.

Източникът на Investor.bg отбеляза, че въпросът за начина по който България ще излезе от проекта, включително и липсата на претенции за неустойки, окончателно ще бъде решен чрез преговори между страните.

Българската страна официално ще обяви пред другите акционери решението си за излизане от „Бургас-Александруполис“ по време на общото събрание на акционерите. Първоначалните очаквания бяха то да се проведе още през декември 2011 г., което не се случи. По неофициална информация, това ще стане в края на януари.

Засега не е ясно дали реализирането на проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“ окончателно ще бъде прекратено или Русия и Гърция ще го осъществят „под някаква форма“, коментира още източникът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още