IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляването на таксите на УПФ влиза в пакета по пенсионната реформа през май

Фондовете настояват за по-гъвкав подход при редукцията, който да не пречи на вътрешната конкуренция

20:11 | 08.04.15 г.
Намаляването на таксите на УПФ влиза в пакета по пенсионната реформа през май

На днешното извънредно заседание преди парламентарната ваканция за Великден депутатите от временната комисия за проучване на състоянието на пенсионните дружества в НС се обединиха около няколко законодателни предложения, свързани с пенсионните дружества и регулаторната рамка. Предложенията за промени в законодателството ще бъдат вкарани в окончателния доклад на комисията, който ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание през май.

Депутатите постигнаха съгласие да внесат законодателни предложения относно намаляването на таксите, събирани от пенсионните дружества, собствеността на фондовете и понятието "свързани лица", както и по казуса със задържането на вноски за втора пенсия в Националната агенция за приходите в случаите на неизрядност в документацията, подадена от работодатели.

Най-оживени спорове в комисията предизвика предложението за намаляване на таксите, събирани от дружествата, направено от Комисията за финансов надзор.

В крайна сметка депутатите решиха да предложат законодателни промени за намаляването на таксите, като предложението ще бъде внесено с общия пакет от предложения по пенсионната реформа през месец май. Беше уточнено, че в доклада на временната комисия ще бъде записан текст, според който има съгласие от депутатите за намаляване на таксите, но с какъв процент и от кога да бъдат намалени ще се реши, когато има яснота за прехвърлянето на вноските за втора пенсия. 

По отношение на таксите заместник-председателят на КФН Ангел Джалъзов отново повтори позицията на регулатора, че е назрял моментът за редукцията им и „дори сме закъснели”. Според него това, което КФН предлага, е разумно. А именно – плавно понижаване на таксата за управление за период от четири години – с 4,5% през 2015 г., с 4% през 2016 г., с 3,5% през 2017 г. и с 3% през 2018 година.

Относно инвестиционната такса от КФН предлагат тя да се редуцира също за четири години – с 0,9 на сто през 2015 г., с 0,8% през 2016 г., с 0,7% през 2017 г. и с 0,6% през 2018 г.

Председателят на комисията Корнелия Нинова отбеляза, че според нея не е разумно още от тази година да се иска намаляване на таксите, защото това може да доведе до негативни последици в средата на бюджетната година.

Позицията на дружествата бе изразена от Даниела Петкова, директор на ПОК Доверие, която заяви, че дружествата са „за” намаляване на таксите, но в рамките на комплексни промени в законодателството, което да даде възможност за прогнозируемост в работата им поне за година напред. Тя отбеляза, че дружествата имат задължителни годишни разходи и трябва да се вземат под внимание, когато се решава за намалението на таксите. Фондовете настояват за по-гъвкав подход при намаляването на таксите, който да не пречи на вътрешната конкуренция помежду им.

Петкова отбеляза още, че понижението на таксите трябва отново да се обсъди с КФН в рамките на работната комисия.

Представителите на УПФ коментираха, че въпросът с намаляването на таксите трябва да бъде съобразен и с решението за прехвърляне на вноски в Сребърния фонд.

Депутатът Йордан Цонев коментира, че „мъдрото” решение от страна на комисията е да се остави въпросът с намаляването на таксите за след правителственото решение за прехвърлянето на вноски. Мотивът е, че има опасност фондовете да загубят голяма част от осигуряваните от тях лица.

Временната комисия ще внесе и предложение за законови промени за разширявaне на понятието „свързани лица”. Депутатите приеха, че ще има законодателна инициатива в тази посока, но след парламентарната ваканция. На този етап пенсионните фондове смятат, че предложенията на КФН са много рестриктивни и ще възпрепятстват дейността им.

Комисията, оглавявана от Корнелия Нинова, обмисля и законодателна инициатива за облекчаване администрирането от страна на НАП на процеса по обработка на неизрядно подадени документи за вноски от работодатели. Заради тези неуредици само за първото тримесечие на годината в приходната агенция са задържани без да се превеждат към УПФ 128 милиона лева. 

Относно доходността на пенсионните фондове депутатите от временната комисия няма да предприемат законодателна инициатива. На вчерашното заседание беше решено, че въпросът с доходността – реална и номинална, както и с методиката за изчисляването й, ще бъде решен на експертно ниво в работната група между КФН и пенсионните дружества. Депутатите обаче поискаха да се уеднакви и методиката за изчисляване на доходността, и терминологията при оповестяването й.

Пенсионните дружества увериха, че до два месеца трябва да стигнат до съгласие по тези въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още