IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надпреварата за ООН - от сложна към още по-сложна

Издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН усложни още повече избора

09:53 | 29.09.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Надпреварата за поста генерален секретар на ООН стана по-сложна в сряда, когато български дипломат, за когото от дълго време се носеха слухове, че се стреми към тази позиция, официално се включи в състезанието, пише в днешното си издание New York Times.

Кандидатурата на българския дипломат Кристалина Георгиева, която е заместник-председател на Европейската комисия и бивш вицепрезидент на Световната банка, може да промени дипломатическите сметки между Запада и Русия по въпроса кой да замени Бан Ки-мун като генерален секретар през януари, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

В досегашните предварителни гласувания в Съвета за сигурност на ООН бившият португалски премиер и върховен комисар за бежанците Антониу Гутериш се очерта като ясен фаворит, но според дипломати Георгиева е силна конкуренция, пише вестникът. 

Русия настоява следващият генерален секретар да е от Източна Европа. Макар че Георгиева отговаря на това изискване, тя е смятана за близка до Запада, отбелязва NYT. Западният блок от постоянните представители в Съвета за сигурност - Великобритания, Франция и САЩ - ще трябва да избира между Георгиева и фаворита, смята вестникът.

Oт своя страна Financial Times посочва, че българското правителство е оттеглило подкрепата си за Ирина Бокова по настояване на Германия. Берлин има благосклонно отношение към Георгиева, която произхожда от същото десноцентристко европейско политическо семейство като германския канцлер Ангела Меркел. Германците обаче се мъчат да осигурят подкрепата на Русия за нея, въпреки че имаше информации, че Берлин е отправил призиви в тази насока към руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Китай този месец.

Руското външно министерство разкритикува политическите маневри на Германия. Външното министерство в Берлин категорично отрича съобщенията за германска намеса, отбелязва изданието.

В ООН има негласно споразумение, че следващият генерален секретар би трябвало да е жена и да е от Източна Европа, а Георгиева отговаря на тези критерии. Тя също така би била първият човек, говорещ руски, който заема поста. Видната й роля в Европейския съюз обаче създава проблеми, тъй като Брюксел наложи санкции на Русия заради действията й в Украйна през 2014 г.

Освен това според дипломати Георгиева няма непосредствен дипломатически опит, особено в решаването на конфликти. Някои служители в Европа се оплакват, че тя е вкарана в надпреварата, за да бъдат неутрализирани възможни социалистически съперници като Гутериш, пише още Financial Times.

Кандидатурата на Георгиева беше издигната ден, след като българският министър-председател Бойко Борисов разговаря по телефона с Путин. Смята се, че Русия като един от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН има ключово значение за осигуряване на подкрепа за кандидатурата на Георгиева, изтъква пък Wall Street Journal.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Хайде някой да ми обясни голямата интелигентност в това...1. Правим/строим АЕЦ Белене.. (Инвеститараме някакви пари и т.н)2. Спираме АЕЦ Белене (плащаме 1,5 милиарда неустойки/оборудване? като попове).3. Продължаваме да правим/строим АЕЦ Белене. Просто сме уникални умни.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Не става въпрос за Бокова, стига с това БСП/Герб. леви/десни....То затова ни е такава държавата.Става въпрос, че тотално се излагаме пред целия шиб.ан свят!Защото сме просто едни дупедавци без собствена воля и всички ни казват какво да правим и какво не. Затова всички ни се смеят, защото ние нямаме и собствено мнение и мисли. Просто чакаме някой да ни каже...Е затова сме смешни и жалки...Защото нямаме национална воля, интерес и отстояване на позиции в интерес на българите...И всички са станали толкова глупа.ви, че дори вече не го и осъзнават това, а всички се ограничават само до това да се карат и обвиняват помежду си като пияници в селска кръчма.. Българина стана *** и няма акъл за повече, за национална кауза или идея, а само да обвинява другите за всичко. И затова ще си плащате всички като попове....бой по тиквата мало.умна като на разбирате (не твоята, а по принцип)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Сигурно си прав, но ние трябва да опитаме. Света се е развивал и благодарение на емпирията. Така че опит-грешка, нищо страшно. Важното е да изведем поука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Просто е като боба дет си ял на закуска. Нито едната, нито другата другарка има някакъв шанс да бъдат избрани. Руснаците и ЕНП би следвало също да са пълни ***.и за да си издигат кандидатури чрез България, без да могат да им осигурят достатъчен гръб. От самото начало беше очевидно, че резултатът от всичко това ще бъде сами цирк и резил за България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Просто е като боба дето го готви баба ти.Едната другарка е издигната заради руски натиск върху България.Другата другарка е издигната заради натиск на ЕНП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Надпреварата за ООН - от смешна, по-смешна. А България стана за подигравка. Първо издигаме "някаква другарка" за която се знае, че няма никакъв шанс ( да оставим на страна всички морални аспекти) защото няма кой да я подкрепи, а дори да купят всички, някой ще наложи вето. После оттегляме другарката и издигаме друга другарка, която също едва ли има кой-знае какви шансове, пък с включването си на този етап и по този начин - съвсем никакви, обаче пък предишната другарка казва, че щом пък България не я иска, на нея пък не и пука, тя може и сама да си спечели (въпреки че очевидно не може да спечели дори с подкрепата на България и на другаря П)Е това баце и у цирка го нема, и у турските серияли също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 7 години
Абсолютно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
power grid
преди 7 години
Инвестор откога баба Сталика стана дипломат?Ай стига ей така леко уж небрежно да правите манипулации.Баба ви Сталинка е кариерист до мозъка на костите гадна комунистическа интригантка.Комунисра Биби смени комунистката Бокова с комунистката Сталинка по нареждане на генерал губернатора на САЩ Меркел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
bgMan
преди 7 години
Няма съмнение че некви умници от ЕС си пробват шансовете член на Европарламента да оглави ООН вместо руски или американски представител.Това не е наше решение.Стига сте ревали за червеноармейската другарка Бокова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Няма съмнение, че ударихме дъното, а в международните отношения това оттеква с години напред. Няма страна, която да е предавала собствения си кандидат и да е работила задскулисно срещу него. Оттук нататък всеки дипломат ще знае, че с България може да се пазарят, могат да я купят, да я използват за свои интереси. Онова, което ще усещаме все повече че липсва, ще е уважението към нас на международната сцена. И знаете ли защо? Защото продължават да ни управляват пълни *** и национални предатели, а най големия проблем е, че българите са най-големите ***, защото продължават да гласуват за тях.После някой се обижда, че бил ***, когато го наричали такъв.Е *** сте всички.... няма такава дъжава...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още