IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 450 проекта на турагенти са одобрени за подпомагане с евросредства

Финално съгласуване предстои за възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърните полети

18:30 | 15.06.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

По ОП "Иновации и конкурентоспособност" по мярката за микро- и малки предприятия за грантова подкрепа от 3 до 10 000 лева са одобрени 361 проекта за туроператори и 95 за туристически агенти.  Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова днес, предава БТА. Секторът ще може да се възползва и от мярката за средни предприятия.

Министърът участва в национална кръгла маса на тема: "Мерки за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение, вследствие от пандемията COVID-19 в секторите автобусен транспорт, туроператорска и турагентска дейност", организирана от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българската асоциация на туристическите агенции. 



Друга мярка за туроператорите, свързана с последните промени в Закона за здравето, е за възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърните полети. Мярката и указанията за ползването й са готови, предстои финално съгласуване с МФ и нотификация от ЕК. Идеята е мярката да стартира за този сезон и целта е тя да важи още две години - 2021 и 2022 г., допълни министърът.

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че заедно с Министерството на туризма се обмислят мерки в подкрепа на екскурзоводите, които не попадат в обхвата на нито една от действащите мерки за социално подпомагане. Заимстват се мерки от други държави, в които има различна форма на подкрепа, допълни министърът и уточни, че заетите в сектора са около 1412 души.

От Съюза на екскурзоводите изтъкват, че работещите се нуждаят от безвъзмездна финансова помощ в 6-месечен срок.

По отношение на мерките в подкрепа на бранша Ангелкова напомни, че се обсъжда създаването на гаранционен фонд, което ще стана чрез законодателно предложение в Закона за туризма.

Министърът на туризма съобщи, че от днес нашите граници са отворени за 34 държави, без да се изисква карантина.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
needle
преди 3 години
Възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърните полети, която ще важи още 2 години средва добле да се просреди дали дава резултати, за да не се харчат излишни средства, когато всеки има нужда от такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още