IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2,5 млн. са доставените ваксини у нас, над 1 млн. са поставените дози

Хората с поставена първа доза от Оксфордската ваксина не отказват поставянето на втора доза от нея

10:15 | 19.05.21 г.
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz Bloomberg</em></p>

 Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz Bloomberg

От началото на годината досега у нас са доставени над 2,5 милиона дози, а над 1 милион са поставените дози. В последните седмици се наблюдава активно участие от страна на всички медицински специалисти, което позволява всеки ден да се постигат добри резултати. Това заяви по БНТ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата (ИАЛ).

Той съобщи, че в понеделник страната ни е получила нови 274 хил. дози от ваксината на Pfizer, а днес се очакват и 19 хил. дози от Janssen. Заради големия брой доставки Кирилов се надява в следващите седмици да се увеличи темпът на ваксинация и по-бързо да бъде достигнато необходимото ниво, което Европейската комисия поставя за справяне с пандемията. 

До края на месеца се очакват около 1 милион дози, а за месец юни - 2,5 милиона дози.

"Към момента и двете ваксини се използват максимално скоро след извършване на доставката, тъй като в последните две седмици имаше доставка на по-големи количества", заяви Богдан Кирилов.

Според него допреди няколко седмици основният проблем в ЕС е бил недостигът на дози, но благодарение на разговорите на световните лидери, сега може да бъде постигнато ускорено доставяне на повече количества от ваксините.

Обсъждат се възможностите за дарения и препродажба на ваксините. Те не може да се препродават на по-висока цена от закупената, но на по-ниска цена е теоретично възможно. България може да води такива преговори, но трябва да се получи съгласие от компанията производител на конкретната ваксина за извършване на дарения или препродажба, каза Кирилов.

Той отчете, че хората, на които е поставена първа доза от Оксфордската ваксина, не отказват поставянето на втора доза. Има случаи и на смесване на РНК ваксините с векторните. Към момента няма данни за странични реакции, посочи директорът на ИАЛ.

За оценката по руската ваксина "Спутник V" Кирилов съобщи, че в следващите дни се очаква да бъде извършена инспекция по производствените бази в Русия. Данните ще бъдат анализирани, за да проучат качеството и безопасността на руската ваксина.

Стартирал е и предварителен преглед и за китайската ваксина на Sinovac, за която скоро се очаква по-подробна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още