IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 108 хил. са новите безработни от началото на годината до май

Започналите работа продължават да са повече от регистрираните безработни в бюрата по труда

19:03 | 07.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Новорегистрираните безработни в бюрата по труда в България са се увеличили с над 3 хиляди души в рамките на месец. Близо 108 600 са новорегистрираните безработни в цялата страна от началото на годината до началото на май. За същия период започналите работа чрез бюрата по труда са 83 400 души. Това показват последните данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта от специализираното наблюдение на пазара на труда заради пандемията.

За сравнение, близо 105 хиляди бяха новорегистрираните безработни в бюрата по труда месец по-рано, а постъпилите на работа - малко над 79 хиляди души.

Най-много новорегистрирани безработни до момента са отчетени между 4 и 10 януари - над 15 700 при едва 3300 устроени на работа.

В 15 области новорегистрираните безработни са в повече от започналите работа през последната наблюдавана седмица от 26 април до 2 май. Тази разлика е силно изразена в Монтана, Видин и Пловдив.

За последната наблюдавана седмица (26 април -2 май) общо записаните в бюрата по труда в цялата страна са 3776 души, а устроените на работа - малко над 4 000. Данните потвърждават тенденцията за четвърта поредна седмица новорегистрираните безработни да са по-малко от започналите работа чрез бюрата по труда. 

През март Агенцията по заетостта отчете позитивна тенденция – годишен спад на безработицата в страната. През март безработицата в страната се понижи до 6,5%, което е намаление с 0,4% спрямо февруари. На годишна база Агенцията по заетостта също регистрира спад - с 0,2 процентни пункта – от 6,7% през март 2020 г., което вероятно се дължи на продължаващите държавни мерки за подкрепа на заетостта – схемите 60/40 и 80/20 за туризма и транспорта.

Правителството в оставка преди дни реши да удължи някои от мерките за подкрепа в пандемията. Допълнителни 240 млн. лева одобри кабинетът, за да продължат да действат общо пет мерки за запазване на заетостта и за подкрепа на семействата заради пандемията.

Мярката 60/40 ще бъде финансирана до края на юни. До тогава се осигурява и  мярката „Запази ме“ за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от осигурителния доход.

До края на юни ще продължи и мярката „Заетост за теб“, с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата.

Програмата за осигуряване на детегледачи „Родители в заетост“ също продължава да работи до края на юни.

Мярката за подпомагане с по 290 лв. на работно място в най-пострадалите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Туризъм“ и „Транспорт“ беше удължена до края на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Пак гръмки заглавия, че да си каже читателя Леле, колко нови безрабитни и да кликне...Всъщност 100 хил. излезли на борсата, 80 хил намерили работа през борсата за същия период, ако добавите и тези, намерили работа не през борсата и числото да не се приближи до 0?..ама така представени цифрите не носят кликове, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още